Η Τουρκία συζητά με τις κινεζικές BYD και Chery για εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων

17:54 18/5/2024 - Πηγή: Caroto
Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων BYD και Chery Automobile για επενδύσεις σε εργοστάσια στη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Φατίχ Κατσίρ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι «…θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Έχουμε προχωρήσει πολύ και με τις δύο εταιρείες». Παράλληλα, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την SAIC Motor Corp., η οποία κατέχει τη MG, και με την Great Wall Motor Co.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα λαμβάνουν αθέμιτες επιδοτήσεις και αν δικαιολογούνται επιπλέον δασμοί.

Η Τουρκία αποτελεί μια ελκυστική τοποθεσία για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της συμμετοχής της στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για πολλές παγκόσμιες μάρκες.

Ο Κατσίρ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από παγκόσμιες μάρκες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Τουρκία.

Το 2023, η Τουρκία επέβαλε επιπλέον δασμό 40% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, μια κίνηση που ίσως να επηρέασε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και το ενδιαφέρον των κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα.

Ο διευθυντής της BYD Europe, Michael Shu, ανέφερε πρόσφατα ότι βλέπει περιθώριο για ένα δεύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο το 2025, υποδεικνύοντας την επιθυμία της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγή της στην Ευρώπη.

Η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να προσφέρει στην Τουρκία ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά και προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις από διεθνείς κατασκευαστές.

The post Η Τουρκία συζητά με τις κινεζικές BYD και Chery για εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα