ΗΠΑ και TikTok ζητούν να υπάρξει ως τις 6 Δεκεμβρίου δικαστική απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εφαρμογής

Με κοινό τους αίτημα οι αντίδικοι ζητούν επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν το τοπίο στη διένεξη που έχει ξεσπάσει.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και το TikTok κατέθεσαν αίτημα σε ομοσπονδιακό εφετείο ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία αξιολόγησης των νομικών ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί ως προς το νέο νόμο που υποχρεώνει τη ByteDance, η οποία εδρεύει στην Κίνα, να προχωρήσει στην πώληση των

δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου, ώστε να αποφύγει την πλήρη απαγόρευση δραστηριοποίησης στη χώρα.

TikTok, ByteDance καθώς και ομάδα δημιουργών περιεχομένου στο TikTok σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούν από το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια να αποφανθεί έως τις 6 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει περιθώριο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πριν την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπει ο νόμος.

Την Πέμπτη, ομάδα δημιουργών περιεχομένου στο TikTok κινήθηκε νομικά ώστε να ανατραπεί ο νόμος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευση μιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, υποστηρίζοντας πως η εφαρμογή "ασκεί βαθύτατη επίδραση στη ζωή των Αμερικανών".

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη την περασμένη εβδομάδα και η ByteDance, μητρική εταιρία του TikTok, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός για διάφορους λόγους μεταξύ άλλων επειδή παραβιάζει τη συνταγματική πρόνοια περί ελευθερίας του λόγου.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την άμεση διευθέτηση του ζητήματος αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο υπέγραψε στις 24 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθιστώντας το νόμο του κράτους, δίνει περιθώριο στη ByteDance να πωλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ ως τις 19 Απριλίου, ώστε να αποφύγει την απαγόρευση δραστηριοποίησης στη χώρα. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι, για λόγους ασφαλείας, επιθυμεί την απεμπλοκή της κινεζικής ByteDance, αλλά όχι την απαγόρευση του TikTok.

Οι διάδικοι ζήτησαν από το δικαστήριο να ορίσει ημερομηνία προφορικής έκθεσης των επιχειρημάτων τους το συντομότερο, κατά τη δικαστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ενδέχεται να υποβάλει στην κρίση του δικαστηρίου απόρρητα έγγραφα τα οποία υποστηρίζουν τα επιχειρήματά του περί ζητήματος εθνικής ασφαλείας.

Ο επίμαχος νόμος απαγορεύει σε ψηφιακά καταστήματα, όπως εκείνα της Apple και της Google να διαθέτουν την εφαρμογή, και αντίστοιχα δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες hosting να υποστηρίζουν το TikTok, εκτός και αν η ByteDance απεμπλακεί από την εφαρμογή στις ΗΠΑ.

Καθώς εντείνονταν οι ανησυχίες στις τάξεις των Αμερικανών βουλευτών ότι η Κίνα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών ώστε να τους κατασκοπεύει, μέσω της εφαρμογής, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική, διακομματική πλειοψηφία από το Κογκρέσο, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αρχική κατάθεσή του.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα