Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν που αγνοείται μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και ακόμα δύο Ιρανούς αξιωματούχους επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής (19/5).

Για τον εντοππισμό τους, η Τεχεράνη έχει κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο, με τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών και του στρατού. 

Ποιος είναι ο Ραϊσί

Ο Ραϊσί, γεννημένος στην ανατολική πόλη Mashhad το 1960 σε μια ευσεβή θρησκευόμενη οικογένεια, στήριξε την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν,

η οποία ανέτρεψε τη μοναρχία της χώρας το 1979.

Ως θρησκευτικός λόγιος στη θεοκρατική κυβέρνηση της χώρας και προστατευόμενος του Χαμενεΐ, ο Ραϊσί ανέβηκε στις τάξεις του δικαστικού σώματος της χώρας, υπηρετώντας ως εισαγγελέας σε πολλές πόλεις.

Ως κορυφαίος δικαστής του Ιράν, πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας μικρής επιτροπής που διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών αντιφρονούντων το 1988.

Ο Ραϊσί είχε κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις «για συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Έχοντας υποσχεθεί μια «συνεχή μάχη κατά της φτώχειας και της διαφθοράς», εξελέγη με περισσότερο από το 62% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν. Τον Αύγουστο θα διαδεχθεί τον Χασάν Ροχανί.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Ραϊσί έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία. Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «19 Μαΐου ημέρα ξεσηκωμού κατά της εχθρικής κατοχής του έθνους μας»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση στην Κριμαία από το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους

Μπάιντεν: Ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα