Ζάεφ για το όνομα της FYROM: Δεν με νοιάζει να χάσω την εξουσία αν βρεθεί λύση

Σε μια ακόμη απόδειξη της κινητικότητας που υπάρχει στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM), ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ δήλωσε: «Δεν φοβάμαι να χάσω την εξουσία, αν αυτό είναι το τίμημα της χώρας να προβεί σε γενναίες αποφάσεις».

Μάλιστα ο Ζάεφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι και το κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, φαίνεται πως έχει μετριάσει την στάση του σε σχέση με τη χρόνια διαμάχη με την Ελλάδα

στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας.

H κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας είναι εμφανής. Στις 11 και στις 12 Νοεμβρίου οι αντιπροσωπείες της Αθήνας και των Σκοπίων θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Σε συνέντευξή σε περιοδικό των Σκοπίων, ο Ζάεφ δήλωσε ότι βάσει των συζητήσεων στο κοινοβούλιο με τους αντιπροσώπους του κόμματος της αντιπολίτευσης, «μπορώ να πω ότι είμαστε γενικά ευχαριστημένοι με την στάση του σχετικά με την ονομασία».

Διαβάστε: Η Σόφια και τα Σκόπια στήνουν άξονα – η Αθήνα τι κάνει;

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να σχηματίσει μια διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης στο ζήτημα του ονόματος, στην οποία μάλιστα θα συμμετέχει και ο έμπειρος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, Βάσκο Ναουμόφσκι.

Παραιτήθηκε ο Γκρουέφσκι

Ο αρχηγός τoυ κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, γνωστοποίησε, Την Παρασκευή, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, μετά την καταστροφική ήττα του VMRO-DPMNE στις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών είπα ότι ο ηγέτης του κόμματος είναι αυτός που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος και θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Ο Γκρούεφσκι βρίσκεται στην ηγεσία του VMRO-DPMNE από το 2003, ενώ το διάστημα 2006-2016 είχε διατελέσει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

The post Ζάεφ για το όνομα της FYROM: Δεν με νοιάζει να χάσω την εξουσία αν βρεθεί λύση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα