Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες

21:07 1/4/2016 - Πηγή: Protagon

Με ευρεία πλειοψηφία (169 υπέρ, 107 κατά) εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης οι διαφοροποιήσεις Βασιλικής Κατριβάνου και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με την πρώτη να καταψηφίζει και τη δεύτερη να δηλώνει «παρών».

Οι δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

αφορούσαν κυρίως στο άρθρο 60, το οποίο επιβάλλει χρονικά συντομότερη διαδικασία (14 ημερών) στην εξέταση της αίτησης ασύλου. Η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε, ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών» σε όλα τα άρθρα. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο τους, ανήκουν στην κίνηση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έντονη εσωκομματική διεργασία, καθώς στελέχη της αντέδρασαν στους χειρισμούς για το Προσφυγικό με την αποχώρησή τους από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν αντιπαράθεση με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

Τις ενστάσεις της για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία τις είχε κάνει γνωστές από το πρωί της Παρασκευής η Βασιλική Κατριβάνου – λίγες μόνο ώρες πριν από την ψήφιση του ν/σ για το Προσφυγικό. Το απόγευμα της Παρασκευής, καταψηφίζοντας το άρθρο που ορίζει τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, επισημοποίησε τη διαφωνία της με τις προωθούμενες διατάξεις. Η κυρία Κατριβάνου, πάντως, υπερψήφισε επί τις αρχής. Στην ομιλία της είχε αντιταχθεί σε αρκετά σημεία στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και είχε ζητήσει να μοιραστούν οι μετανάστες σε σπίτια σε όλη τη χώρα.

«Μη δώσετε λευκή επιταγή στο νομοσχέδιο για το Προσφυγικό… Να ελέγξετε το εργαλείο αυτό, αλλά χρειαζόμαστε τέτοια εργαλεία», τόνισε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή απευθυνόμενος και σε βουλευτές της συμπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επιτέθηκε στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είναι ανίκανη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει το Προσφυγικό». Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι πλήττει τον τουρισμό μιλώντας για επιδημίες λόγω προσφύγων.

Ονομαστική ψηφοφορία

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί έναν τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε». Η αντιπολίτευση στηλίτευσε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία (κατεπέιγοντος), αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές, έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία -που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Αντίθετα, καταψήφισαν η Ν.Δ., η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.

Παράλληλα η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία συνολικά σε 20 άρθρα του νομοσχεδίου:

Η ΝΔ για τα άρθρα: 5, 7, 8, 11, 22, 46, 72

Η Χρυσή Αυγή για τα άρθρα: 10, 19. 22, 43, 45, 46, 67, 73

Το ΚΚΕ για τα άρθρα: 39, 41, 46, 54, 55, 56, 57, 60.

Ποιοι ήταν απόντες

Απόντες ήταν και τρεις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι Θανάσης Παπαχρηστόπουλος Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης. Οι δυο πρώτοι, ωστόσο, δήλωσαν με επιστολή τους πως εάν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Η θετική τους ψήφος δεν προσμετράται. Απόντες ήταν από τη ΝΔ οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Βαγιωνάς.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Μιχάλης Τζελέπης. Απόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Χάρης Θεοχάρης, η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι, καθώς και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επίσης, θεωρούσαν ότι υπήρχαν αρκετές ημέρες διαθέσιμες προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει το παρόν νομοσχέδιο για ψήφιση, έτσι ώστε οι βουλευτές να είχαν τα χρονικά περιθώρια να το μελετήσουν καθώς αριθμεί περί τις 150 σελίδες, εκτός των 56 κανονιστικών πράξεων που προβλέπονται και το περιεχόμενο των οποίων ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί. Οπως τόνισε εκ μέρους της ΝΔ ο Β. Κικίλιας «είναι αμφίβολο εάν οι βουλευτές μπόρεσαν από τη νύχτα της Τετάρτης που κατατέθηκε το νομοσχέδιο να διάβασαν τις 150 σελίδες του νομοθετήματος, ενώ τόνισε επιπλέον πως «είναι άγνωστο αν και πότε θα εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο». Αλλά και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι «σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα έχει γίνει τίποτα». Και διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να το περάσουμε fast track και να μην το συζητήσουμε κανονικά;».

Στο θέμα των κανονιστικών πράξεων που απαιτούνται αναφέρθηκε με έμφαση ο Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι «αν δεν φέρετε έστω τις μισές από αυτές τις πράξεις ως αύριο, στην Ολομέλεια, αν δεν τις έχετε ήδη έτοιμες, συνιστά εμπαιγμό το να μιλάτε για κατεπείγον». Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απάντησε πως μέχρι να έρθουν οι νέες κανονιστικές διατάξεις ισχύουν οι παλιές ενώ ήδη είναι έτοιμες εκείνες που αφορούν την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής. Για «πράξη μεθόδευσης αυταρχισμού» έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «τερατούργημα που καταπατάει το Διεθνές Δίκαιο και τη Συμφωνία της Γενεύης για τους πρόσφυγες». Και από την Ενωση Κέντρου ο Γ. Καρράς υπογράμμισε ότι «υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και να ψηφιστεί και ως εκ τούτου δεν συναινούμε». Κατά τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή. Σφοδρές επικρίσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που επέλεξε η κυβέρνηση αλλά και για διατάξεις του νομοσχεδίου, απηύθυνε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας μάλιστα ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει σχέση με την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και άρα ποιος είναι ο λόγος του υπερεπείγοντος;». «Ως αντιπολίτευση θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε και να διορθώσουμε διατάξεις για να είναι πιο αποτελεσματικές. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνετε. Θέλετε και εκεί να λειτουργήσετε πολωτικά», τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε τις ιδεοληψίες σας και έχετε κάνει τεράστια ζημιά στο Προσφυγικό».

Η θέση του Ποταμιού και οι καταγγελίες Θεοδωράκη

Το Ποτάμι διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς τον κατεπείγοντα χαρακτήρα ωστόσο, όπως τόνισε ο αγορητής του κόμματος Ι. Φωτήλας «δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή», ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «αν δεν αναλάβετε την ευθύνη σας θα είστε υπόλογοι για τα προβλήματα όπως τα πρόσφατα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ μεταναστών και προσφύγων».

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σ. Παναγούλης κάνοντας λόγο για «καινούργια φάμπρικα με επείγοντα και κατεπείγοντα, αυτά που καταδικάζαμε», όπως είπε. Μάλιστα κατηγόρησε όσους διαχειρίζονται εδώ και μήνες το προσφυγικό εκ μέρους της κυβέρνησης «ότι δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές άδειας αποθήκης.

Σε καταγγελίες για οικονομικά παιχνίδια, σε βάρος κράτους και προσφύγων, προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας μάλιστα ότι στέλνονται κατά προτεραιότητα πρόσφυγες σε ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. «Πρόσφυγες στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία κολλητών. Κολλητών της διακυβέρνησης εννοώ. Υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ», τόνισε και συνέχισε: «Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν και ρωτούν τον κ. Καμμένο, γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά, εταιρείες από την Αθήνα και όχι από τα νησιά». Αναφορικά με το hot spot της Χίου, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως «μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες ευρώ. Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο δήμος» και συνέχισε «τα container του Hot Spot είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν φαντάροι. Στρατιώτες σκούπιζαν το χώρο. Στρατιώτες κουβαλούσαν κρεβάτια. Κρεβάτια είναι παρμένα από τις μονάδες τους».

Στο μεταξύ, ντοσιέ με όλους τους διαγωνισμούς που αφορούν τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κατέθεσε στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, πάντα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες. Το ογκώδες ντοσιέ είναι στη διάθεση των βουλευτών και έχει τίτλο «Διαγωνισμοί για κάλυψη αναγκών σίτισης κέντρων φιλοξενίας».

The post Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
βουλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, χρυση αυγη, ντορα μπακογιαννη, ψηφοφορία, συριζα, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, ΚΚΕ, ενωση, παραιτηση λεβεντη, νικολοπουλος, track, λοβερδος, πειραιας, καμμενος, αθηνα, εταιρεία, protagon, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, ανεξαρτητοι ελληνες, κωστας καρρας, σχεδιο αθηνα, κομματα, ενωση κεντρωων, βουλευτες, μιλα, αυγη, θεμα, νησια, ξενοδοχεια, παιχνιδια, protagon, αρθρα, αρθρο, βρισκεται, γινει, διαστημα, ευη, ευρω, ειπε, επρεπε, εσωτερικων, εταιρεία, ευθυνη, ζημια, υπηρεσια, υπηρχαν, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κρεβατια, λεβεντης, λευκη, λεωνιδας, λογο, μηνες, νυχτα, ντορα, παντα, ουσια, πεμπτη, προβληματα, πρωι, σελιδες, συζητηση, συζητησουμε, σπιτια, σιτιση, σχεδιο, τασια, τασος, τουρκια, φαμπρικα, φωκας, φωφη, φωφη γεννηματα, χρυση, χρονος, χρονικα, ψηφοφορία, ωρες, αγνωστο, δημητρης, εμφαση, ενωση, επεισοδια, χωρα, κωστας, protagon.gr, track, θανασης, θεοχαρης
Τυχαία Θέματα