Υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών; Τι έγινε με το σχέδιο «Ξενοκράτης»;

Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι μπορεί να αρκεί σε όρους πολιτικής. Αλλά δύσκολα θα είναι αρκετή αν επιληφθεί η Δικαιοσύνη και στρέψει το βλέμμα της σε ευθύνες πολιτικών παραγόντων για το γεγονός ότι εν έτει 2018 και 38 χλμ. από την Αθήνα βρήκαν φρικτό θάνατο τουλάχιστον 87 άνθρωποι.

Aν η ανακοίνωση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για διεξαγωγή έρευνας, ήδη από την περασμένη Τρίτη, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη,

η ανακοίνωση την Παρασκευή της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας ότι θα συμβάλει με όλες της τις θεσμικές δυνάμεις προκειμένου να αναδειχτούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους της εθνικής αυτής καταστροφής, όπως την χαρακτηρίζουν οι εισαγγελείς, πρέπει κάποιους να ανησυχεί. Οι εισαγγελείς το έχουν πάρει προσωπικά το θέμα. Και απομένει να δούμε ποιους μπορεί να θεωρούν υπεύθυνους.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ενδιαφέρον αυτό που δήλωσε στον ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές και πολιτικές και ποινικές» είπε ο κ. Μανιάτης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος προφανώς σε στελέχη της κυβέρνησης. Στο ερώτημα σε ποιους αναφέρεται απάντησε: «Σε όσους είναι υπεύθυνοι για να εφαρμόσουν το σχέδιο “Ξενοκράτης”. Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί, περιμένουμε το πόρισμά της». Στην παρατήρηση ότι ενδεχομένως το πόρισμα να κάνει και τρία χρόνια για να βγει, ο κ. Μανιάτης σχολίασε: «Ελπίζω να μην υπάρξει και αυτή η ύβρις σε βάρος των νεκρών».

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τα ποινικά της τραγωδίας δεν αφορούν μόνο στα περί εμπρησμού –που είναι το κυβερνητικό αφήγημα όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου των Τζανακόπουλου – Τόσκα το βράδυ της Πέμπτης– αλλά στον αντίποδα υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών που απορρέουν από τα όσα προβλέπονται για το σχέδιο «Ξενοκράτης».

Με βάση το «Ξενοκράτης», προσδιορίζονται επακριβώς τι πρέπει να κάνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Αμυνας, η Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι των περιοχών προκειμένου να μην έχουμε πυρκαγιές και θύματα.

Αυτοί πρέπει να συντάξουν ειδικά σχέδια και εκθέσεις αξιολόγησης. Το δε υπουργείο Αμυνας οφείλει να έχει συντάξει σχέδιο εκκένωσης περιοχών, προληπτικά. Και όλα αυτά πρέπει να είναι στη διάθεση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορεί να τα εφαρμόσει άμεσα και εγκαίρως.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι όλα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στον νόμο του 2003 για το σχέδιο «Ξενοκράτης» και αν δεν έχουν γίνει υπάρχει το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο και εν προκειμένω το αδίκημα της ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροήν, που φυσικά είναι κακούργημα.

The post Υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών; Τι έγινε με το σχέδιο «Ξενοκράτης»; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπάρχουν, Ξενοκράτης,yparchoun, xenokratis