Βραζιλία: Ανετη επικράτηση του ακροδεξιού υποψηφίου προέδρου στον πρώτο γύρο

Στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία μετά την εύκολη νίκη του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, που συγκέντρωσε το 46% των ψήφων.

Στις 28 Οκτωβρίου ο Μπολσονάρου θα αναμετρηθεί με τον κεντροαριστερό Φερνάντου Αντάντ που συγκεντρώνει το 29%.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος κέρδισε καθαρά στις Πολιτείες Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας. Από την άλλη πλευρά, ο Αντάντ κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά

του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Μπολσονάρου μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (REUTERS/Pilar Olivares)

Συνολικά, ο Μπολσονάρου κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις εννέα από αυτές.

Ο Σίρου Γκόμις, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά στα βορειοανατολικά, κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.

Οικογενειακή επιτυχία

Εν τω μεταξύ, πανηγυρίζει όλη η οικογένεια όχι μόνο για την επικράτηση του Ζαΐχ, αλλά και για την εκλογή των δύο γιων του στα βουλευτικά σώματα.

Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, 34 ετών, εξελέγη βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, καθώς πάνω από 1,8 εκατ. πολίτες τον ανέδειξαν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας άλλος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Ενέας Καρνέιρου, γιατρός με φανταχτερά γούστα και μακριά γενειάδα, που απεβίωσε το 2007. Είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.

Ο πρωτότοκος γιος του υποψηφίου προεδρου, ο Φλάβιου, 37 ετών, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.

Ακόμη ο δευτερότοκος γιος του υποψηφίου, Κάρλους Μπολσονάρου, 35 ετών, είχε αναδειχθεί το 2000 ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, στα 17 του χρόνια(!), αξίωμα στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει τέσσερις γιους και μια κόρη.

Ο Αντάντ πανηγυρίζει, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του (REUTERS/Paulo Whitaker)

Ο ακροδεξιός υποψήφιος δήλωσε μάλιστα «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν είχαν προκύψει «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα της εκλογικής επιτροπής στη Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν αναθεωρήσει και διαβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις

Η εύκολη νίκη του Μπολσονάρου και η διαφαινόμενη επιτυχία στον δεύτερο γύρο έχει φέρει κύμα διαμαρτυριών και ανησυχίας μέσα στη χώρα για την στροφή της –και μάλιστα πολύ έντονη- προς τα ακροδεξιά.

Ο Αντάτζι δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν. Ενδεχομένως να είναι πλέον αργά για να αναστραφεί το κλίμα.

The post Βραζιλία: Ανετη επικράτηση του ακροδεξιού υποψηφίου προέδρου στον πρώτο γύρο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα