Βόρεια Εύβοια/ Στάχτη χιλιάδες στρεμματα

Από το μεσημέρι του Σαββάτου, τρεις μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη: στη Βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Φαράκλα, στα Σαχτούρια, στο Ρέθυμνο της Κρήτης και στην Τζιά. Η νύχτα προς την Κυριακή ήταν δύσκολη τόσο για τους κατοίκους όσο και τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς έδωσαν μάχη διαρκείας.

Ιδιαίτερα ζοφερό το σκηνικό στη Λίμνη Ευβοίας, όπου η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, γύρω στις 12.00, στην περιοχή Φαράκλα, κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκαν σπίτια και ένα ξενοδοχείο

για προληπτικούς λόγους.

Το πύρινο μέτωπο ξεπέρασε τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους, με το πρώτο φως της μέρας να δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Παρά το γεγονός ότι η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν αμείωτη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε το πρωί της Κυριακής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η «φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα».

Οι δηλώσεις του δεν έδειχναν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Πυροσβεστική, που έκανε λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συνολικά επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, επτά μηχανήματα και υδροφόρες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη. Επίσης έχουν σπεύσει στην περιοχή δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

Η Λίμνη Ευβοίας και στο βάθος οι καπνοί, από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (eviazoom.gr)

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ΚΑΜΙΝΟΣ RESORT μίλησε στο protothema.gr το βράδυ του Σαββάτου: «Το ξενοδοχείο έχει εκκενωθεί από τις 19.00 το απόγευμα. Είχαμε πολλούς τουρίστες στα δωμάτια και αναστατωθήκαμε λίγο στην αρχή. Μόλις ενημερωθήκαμε ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τη Λίμνη, κατευθείαν τους μεταφέραμε σε ασφαλές μέρος και κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν να πάνε σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Ευτυχώς κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και δεν κινδύνευσε κανείς. Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, αλλά με τη βοήθεια των πυροσβεστών καταφέραμε να την σβήσουμε».

Αυτή τη στιγμή στην πυρκαγιά στην Εύβοια επιχειρούν 120 πυρστες,48 οχήματα,44 πεζοπόρο,30 στρα/τες,11 βυτιοφόρα,7 μηχ./ματα, 5 Α/Φ & 5 Ε/Π.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 31 Ιουλίου 2016

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα», ανέφερε ο υπουργός. Οπως δήλωσε, δεν έχει ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τον ζωικό πληθυσμό, ενώ σημείωσε ότι από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές.

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Φαράκλα πλησίαζε την κωμόπολη της Λίμνης (eviazoom.gr)

Προανήγγειλε μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές:

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης, από εδώ και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. «Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση, π.χ. για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Αρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά», τόνισε.

Σε ύφεση οι πυρκαγιές στις περιοχές Σαχτούρια Ρεθύμνου Κρήτης και Φωτημάρι Κέας.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 31 Ιουλίου 2016

Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Ρέθυμνο και Κέα

Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη στον νομό Ρεθύμνου, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό. Στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων. Το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγιος Παύλος και Αγιος Γεώργιος.

«Βιώνουμε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το προσωπικό μας έδωσε πραγματική μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης. Από τις φλόγες έχουν καεί δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών. Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Στην πυρκαγιά στην Κέα επιχειρούν: 8 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντές με 2 οχήματα, 3 ΟΤΑ, 3 ιδ. βυτιοφόρα & 1 Ε/Π. pic.twitter.com/BN1Z9JPajU

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 31 Ιουλίου 2016

Δυνατοί άνεμοι πνέουν και στην Τζια, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές με οχήματα, βυτιοφόρα και ένα ελικόπτερο έχουν καταφέρει να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά.

The post Βόρεια Εύβοια/ Στάχτη χιλιάδες στρεμματα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα