Βίτσας: Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου

Ευχολόγια και οδυνηρές παραδοχές για την κυβερνητική ανεπάρκεια στο ζήτημα του Προσφυγικού περιελάμβανε η ομιλία του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στη Βουλή, όταν κλήθηκε αν απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

«Δεν σκεφτόμαστε τη δημιουργία και άλλων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε για να προσθέσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές». Προς την κατεύθυνση αυτή ο ίδιος είχε την

Πέμτη στη Γενεύη συνομιλία με τον ομόλογό του από το Αφγανιστάν. Οπως εξήγησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες ασύλου, στόχος είναι να ολοκληρώνεται ταχύτατα η σχετική διαδικασία, δηλαδή τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μέσα σε διάστημα 90 ημερών, δηλαδή τριών ημηνών

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκονται αρκετοί από τους πρόσφυγες που είχαν κάνει αίτηση για άσυλο. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο και δεν τους βρίσκουμε για να τους επιδώσουμε το άσυλο, όχι γιατί έχουν φύγει αλλά γιατί φοβούνται για το ποια θα είναι η απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη Μόρια, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 7.500 άνθρωποι και το επόμενο διάστημα θα μετακινηθούν 1.030, ενώ το πρόγραμμα μετακινήσεων προς την ενδοχώρα θα συνεχιστεί.

Η ώρα των εισαγγελέων;

Σε ένα άλλο κεφάλαιο της κρίσης του Προσφυγικού, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ανδρέα Ηλιόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς», περιέγραψε το χάος που επικρατεί, στον απόηχο και των αποκαλύψεων σχετικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Κομισιόν στη χώρα μας για την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι η ώρα να παρέμβουν οι Εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».

Η απάντηση του κ. Βίτσα, με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η αναμενόμενη. Χαρακτήρισε «αναληθή και ψευδή» τα όσα είπε ο κ. Ηλιόπουλος και ανέφερε: Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον κ. Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του. Μου είπε ότι θα έχω την τελική του απάντηση για το τρόπο αποχώρησής του την Παρασκευή το πρωί. Την επιλογή αυτή τού την έδωσα, σεβόμενος την ιστορία του και το προηγούμενο στρατιωτικό του αξίωμα. Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018 και αυτός, όπως είπε, είναι ένας από τους λόγους της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα νησιά.

«Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς τον Βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Εβρο», είπε.

Αίσθηση επίσης, προκάλεσε η αποστροφή του κ. Βίτσα ότι «τη συζήτησή μας παρακολουθεί όχι μόνο ο κόσμος που ενδιαφέρεται αλλά και οργανωμένες ομάδες traffickers (διακινητών)».

Ακόμα, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι οι επιστροφές μεταναστών είναι λίγες και είναι περισσότερες οι εθελοντικές επιστροφές: «Ο στόχος μας είναι να αυξηθούν οι εθελοντικές επιστροφές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα των επιτροπών προσφύγων, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σχέση με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Οι επιστροφές είναι το πιο δύσκολο πράγμα».

Τέλος, ο κ. Βίτσας, για να περιγράψει τη δύσκολη εικόνα που υπάρχει στα νησιά, ανέφερε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σάμο την επόμενη μέρα έφτασαν εκεί 236 άνθρωποι.

The post Βίτσας: Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα