Βιομηχανικό Συνέδριο/ Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας και η δημιουργία υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, είναι καίριο ζητούμενο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φιλόδοξους στόχους και κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Στην Ελλάδα, όμως η έξοδος από την κρίση έχει έκδηλη προϋπόθεση την υλοποίηση ευρύτατου πλέγματος πολιτικών που θα ανατρέψουν

τα δεδομένα.

Η εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί αναγκαίο στόχο και αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας. Ο ΣΕΒ στηρίζει την προσπάθεια αυτή και συμμετέχει ενεργά, διοργανώνοντας Βιομηχανικό Συνέδριο στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα με θέμα: «Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές».

Το Συνέδριο θα εξετάσει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα. Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.

Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.

Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.

Δείτε εδώ τους ομιλητές του συνεδρίου.

Διαβάστε το πρόγραμμα στα ελληνικά εδώ και στα αγγλικά εδώ.

Δείτε την αίτηση συμμετοχής (ελληνικά) σε word εδώ και σε pdf εδώ.

Δείτε την αίτηση συμμετοχής (αγγλικά) σε word εδώ και σε pdf εδώ.

Ανακοινώσεις από τη Συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ για το Βιομηχανικό Συνέδριο στις 18/5/2016

Προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων.

Αναλυτικά, στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου, ομιλητές θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας.

Με την ευκαιρία του Βιομηχανικού Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε: «Η Ελλάδα μετά την κρίση έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ισχυρή βιομηχανία που δημιουργεί αξία, ανάπτυξη, δουλειές και προσφέρει συλλογική προοπτική για μία ισχυρή οικονομία και μια δίκαιη και συνεκτική κοινωνία. Διαμορφώνοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ελληνική βιομηχανία ώστε να αναπτυχθεί και να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορούμε σταδιακά να δημιουργήσουμε επιπλέον 550.000 καλές, σταθερές δουλειές, με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο».

Το Βιομηχανικό Συνέδριο και οι Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις

Μία ανάσα πριν από την επιβολή της δικτατορίας, το 1966, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Μαρινόπουλος είχε οραματιστεί και εξαγγείλει τη διοργάνωση ενός βιομηχανικού συνεδρίου που θα έθετε σε δημόσιο διάλογο όλα τα ζητήματα που απασχολούσαν την ελληνική βιομηχανία. Οι πολιτικές εξελίξεις και η «απομάκρυνσή» του από τον ΣΕΒ ματαίωσαν τους σχεδιασμούς του. Με την επάνοδό του στην προεδρία, το Βιομηχανικό Συνέδριο υλοποιήθηκε εν τέλει τον Φεβρουάριο του 1975, με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων. Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, σύσσωμος ο βιομηχανικός κόσμος προέβη στη Διακήρυξη Ενότητας (Ιανουάριος 1975), εκφράζοντας την απόφασή του να συμμετάσχει ενεργά στην αναπτυξιακή πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Βασική επιδίωξη του Συνεδρίου ήταν να προσδιορίσει τους στόχους της ελληνικής βιομηχανίας σε βάθος μιας 25ετίας. Με ζητούμενο την εκβιομηχάνιση της χώρας, επιβάλλονταν θεσμικές αλλαγές όχι μόνο ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και στο σύνολο του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού ιστού. Αυτή η θέληση του Συνδέσμου να απευθυνθεί και να συζητήσει με διάφορες κοινωνικές ομάδες συνεχίστηκε και στην κατοπινή διαδρομή του (βιομηχανικά συνέδρια πραγματοποιήθηκαν το 1994 και το 2000).

Παράλληλα όμως με το Βιομηχανικό Συνέδριο, ο Σύνδεσμος ανέλαβε πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία του θεσμού των εθνικών συλλογικών συμβάσεων τον Φεβρουάριο του 1975. Εκείνο το διάστημα υπογράφηκαν τρεις συλλογικές συμβάσεις, εκ των οποίων η μία καθιέρωνε για πρώτη φορά την αρχή «της ίσης αμοιβής αρρένων και θηλέων», με όριο ολοκλήρωσής της το 1978.

Η κωδικοποίηση μάλιστα όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων της 30ετίας 1975-2004, στην οποία προχώρησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ τον Μάιο του 2004, στόχευε στην αποτύπωση της διαχρονικής διάστασης και εξέλιξης των διατάξεων και των αμοιβαίων δεσμεύσεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους.

The post Βιομηχανικό Συνέδριο/ Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα