Πλαστικές σφαίρες και τραυματισμοί στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας

Μέσα σε ένα σκηνικό έντασης, με την ισπανική αστυνομία να επεμβαίνει με βία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα, αλλά και μεγάλου ενθουσιασμού από την πλευρά των Καταλανών, γίνεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Γύρω στις 10:00 (ώρα Ελλάδος), όταν άνοιξαν οι κάλπες, άρχισαν να εκτυλίσσονται σε πολλά σημεία σκηνές έντασης.

Αστυνομικοί

που κυνηγούν εκλογείς και τους τραβούν για να τους απομακρύνουν, μέλη των επιτροπών με τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια στα χέρια, αστυνομικοί να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια, πολίτες που κάνουν το σήμα της νίκης, άλλοι που κατασκήνωσαν -στην κυριολεξία- όλο το βράδυ στα κέντρα για να κρατήσουν την αστυνομία μακριά.

Η κατάσταση λίγο αργότερα άρχισε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε δρόμο της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

Moment en que sóc colpejat per l’esquena i al cap. Mentre gravava #CatalanReferendum pic.twitter.com/UIkdXfTwuK

— XabiBarrena (@XabiBarrena) October 1, 2017

Δεκάδες οι τραυματίες

Μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι τραυματίες πολίτες είναι τουλάχιστον 38, οι περισσότεροι ελαφρά ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν με αρκετή βία από τα εκλογικά τμήματα.

Οπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί χτυπούν ανθρώπους στο συγκεντρωμένο πλήθος με γκλομπ, ενώ οι ψηφοφόροι έχουν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά.

Vídeo | Altercados entre Policía Nacional y la Guardia Civil con los concentrados en los centros de votación https://t.co/VTIn7KPmDZ pic.twitter.com/FmQOpI605C

— EL PAÍS (@el_pais) October 1, 2017

Τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελώνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο Ramón Llull στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική», αναρτώντας μπάλιστα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Proporcionalidad y profesionalidad. Así actúan la @guardiacivil y la @policia, como este agente dialogando con un padre. #EstamosporTI pic.twitter.com/TX54CDjfJy

— Juan Ignacio Zoido (@zoidoJI) October 1, 2017

Από την πλευρά του, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας ανέφερε ότι εννέα αστυνομικοί και δύο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το υπουργείο δημοσιοποίησε ακόμη βίντεο με κουκουλοφόρους να πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Κατακραυγή για την αστυνομική βία

Οι εικόνες που ανέβασε στο Twitter ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας προκαλούν σοκ: ένας πολίτης καταματωμένος με σκισμένη μπλούζα και αστυνομικοί που κουβαλούν πιασμένη από τα χέρια και τα πόδια μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Αυτή είναι η νίκη σας, Μαριάνο Ραχόι;», ρωτά τον πρωθυπουργό της Ισπανίας.

¿Esta es vuestra "victoria" @marianorajoy ? #NoEnMiNombre pic.twitter.com/5HHbgRu6Ja

— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) October 1, 2017

Το Reuters αναφέρει ότι οι πολίτες φωνάζουν «είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» στους αστυνομικούς που επιχειρούν να τους απομακρύνουν από κέντρο στην Βαρκελώνη. Παράλληλα, οχήματα της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά σε εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Εξάλλου, η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αίμα και ψήφοι για την ανεξαρτησία [Εικόνες]Δεκάδες μέλη των ισπανικών ΜΑΤ σπρώχνουν με τις ασπίδες τους όσους είναι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικά κέντρα – αλλά πάντως όχι όλα, γιατί σε πολλά η αστυνομία είναι είτε απούσα είτε παρούσα χωρίς να επεμβαίνει.Μέσα σε αστυνομικό κλοιό, οι πολίτες εμποδίζονται να προσέλθουν στις κάλπες (REUTERS/Albert Gea)

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κέντρα από τις 10:00 όπως και να φτάνουν τα ψηφοδέλτια. Και βέβαια, οι πολίτες σπεύδουν μαζικά στα εκλογικά κέντρα. Μπορούν να ψηφίσουν σε κάθε κέντρο που θα βρουν ανοιχτό, ακόμη και με ψηφοδέλτια που θα έχουν τυπώσει από το σπίτι τους.

Αστυνομικοί με πολιτικά (αλλά και κουκούλες, όπως δείχνουν φωτογραφίες στο Twitter) μπήκαν σύμφωνα με μαρτυρίες σε εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί σε σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία. Ανέβασε και το σχετικό βίντεο στο Twitter.

La @policia retira urnas para hacer cumplir el mandato judicial y la legalidad ante el referéndum ilegal. #EstamosporTI pic.twitter.com/o45f76yvSA

— Juan Ignacio Zoido (@zoidoJI) October 1, 2017

Βίντεο με τα επεισόδια μέσα σε κέντρα έχουν ανέβει και από άλλες πηγές:

La imagen de la derrota del Estado Español. #CatalanReferendum pic.twitter.com/XsxhhTbHa2

— AbriendoLosOjos #SÍ (@begiakirekiz) October 1, 2017

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Πηγή από την καταλανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες και έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, ακόμη και κέντρα για ηλικιωμένους.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία δήλωσε ότι το 73% των εκλογικών κέντρων παραμένουν ανοιχτά και ζήτησε την υπομονή των ψηφοφόρων καθώς «γίνονται συχνές επιθέσεις στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας».

Διαβάστε: Τι ψηφίζει η Μπαρτσελόνα;

Ενας από αυτούς που ψήφισαν ήταν ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα Ζεράρ Πικέ που ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία του να χαιρετάει τα μέλη της επιτροπής στο εκλογικό τμήμα: «Ψήφισα ήδη. Μαζί είμαστε ασταμάτητοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας», γράφει.

Ja he votat. Junts som imparables defensant la democràcia. pic.twitter.com/mGXf7Qj1TM

— Gerard Piqué (@3gerardpique) October 1, 2017

«Η ψηφοφορία είναι δημοκρατία», γράφει επίσης στο Twitter ο πρώην αρχηγός της ομάδας Κάρλες Πουγιόλ.

Votar es democracia!

— Carles Puyol (@Carles5puyol) October 1, 2017

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία είχε περικυκλώσει το αθλητικό κέντρο όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόν, ωστόσο, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter ο πολιτικός Ζόρντι Σάντσες, κατάφερε να ψηφίσει.

El president Puigdemont vota. No poden silenciar la veu d'un poble. Votarem i guanyarem pic.twitter.com/lQYf3Wq5ki

— Jordi Sànchez (@jordisanchezp) October 1, 2017

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα της ανεξαρτησίας. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε παραγγελθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση δίνει προβάδισμα στην παράταξη του «όχι (στη ανεξαρτησία)» με 49,4% των ερωτηθέντων, έναντι 41,1% που θέλουν την ανεξαρτησία.

Η πλειονότητα των κατοίκων, σε ποσοστό 70%, επιθυμεί πάντως να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κήρυξε το δημοψήφισμα παράνομο.

Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα.

Ισπανική κυβέρνηση: «Δεν θέλαμε να ασκήσουμε βία»

Η αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν περίπου ότι «εμείς αναγκαστήκαμε να ασκήσουμε βία χωρίς να το θέλουμε…».

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Ενρικ Μίγιο ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

The post Πλαστικές σφαίρες και τραυματισμοί στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα