Βαυαρία: Πρωτιά με βαριές απώλειες για το CSU του Ζεεχόφερ, εκτοξεύτηκαν οι Πράσινοι

Διαστάσεις πολιτικού σεισμού οι συνέπειες του οποίου θα γίνουν αισθητές και πέρα από το κρατίδιο, ως το Βερ9ολίνο, πήραν οι εκλογές στη Βαυαρία.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα.

Η CSU, το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ, κέρδισε με σημαντικές απώλειες, τις οποίες καρπώθηκε σχεδόν

όλες η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Ιστορική και δεινή ήταν η υποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατικών, με απώλειες που καρπώθηκαν οι Πράσινοι που εκτοξεύτηκαν στη δεύτερη θέση.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των αποτελεσμάτων, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) περιορίστηκε στο 37,2% (πτώση 10,5% από το 2014) χάνοντας και την αυτοδυναμία.

Οι Πράσινοι αναδείχτηκαν με άνεση δεύτερη δύναμη και φθάνουν το 17,5%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 10,2%, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το προβλεπόμενο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέρρευσε στο 9,7%.

Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά, με 3,2%.

Η Αλις Βάιντερ (αριστερά) και η Κατρίν Εμπνερ-Στάινερ της AfD πανηγυρίζουν και αυτές (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Τα στοιχεία του ARD δείχνουν ότι περίπου 200.000 ψηφοφόροι της CSU και του SPD ψήφισαν τους Πράσινους, οι οποίοι προσέλκυσαν 140.000 νέους ψηφοφόρους. Από την άλλη πλευρά η AfD προσέλκυσε μεταξύ άλλων 200.000 ψηφοφόρους από την CSU και άλλους τόσους νέους ψηφοφόρους.

Η συμμετοχή των εκλογέων ανήλθε στο 72,4%, υψηλό, αν και κάπως χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 27, η Εναλλακτική για την Γερμανία 22 και οι Φιλελεύθεροι 11 έδρες.

Πολιτικός σεισμός

Σε μια πρώτη αποτίμηση, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ δήλωσε «καθόλου ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα για το κόμμα του, το οποίο όμως, όπως είπε, έλαβε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο αρχηγός της CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να αποστασιοποιηθεί από την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, δεν απέκλεισε αργά την Κυριακή το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος.

Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για δική του αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος και περιορίστηκε να τονίσει ότι προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Βαυαρία, αλλά και ότι δική του ευθύνη αποτελεί η διατήρηση της συνοχής του κόμματός του.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του SPD, η επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες απέδωσε το ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ζήτησε ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

Την προσέγγιση της Νάλες συμμερίζονται και οι ψηφοφόροι. Σε δημοσκόπηση του ARD παράλληλα με τις εκλογές της Κυριακής, το 68% των ψηφοφόρων της Βαυαρίας δηλώνει δυσαρεστημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το 69% θεωρεί ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο. Ακόμη το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος τον Ζεεχόφερ, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην Ανγκελα Μέρκελ.

The post Βαυαρία: Πρωτιά με βαριές απώλειες για το CSU του Ζεεχόφερ, εκτοξεύτηκαν οι Πράσινοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα