Βαυαρία/ Η επίθεση Αφγανού με τσεκούρι διχάζει την κοινή γνώμη για το Προσφυγικό

Το βράδυ της Δευτέρας 21 άτομα τραυματίστηκαν σε περιφερειακό τρένο κοντά στην πόλη Βίρτσμπουργκ, στη Βαυαρία, όταν ένας άνδρας τους επιτέθηκε κρατώντας μαχαίρι και τσεκούρι, όπως μετέδωσε το BBC. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας στο Χάιντινγκσφελντ, προάστιο του Βίρτσμπουργκ, και ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκε πως ο νεαρός άνδρας ανήκε στους «μαχητές» του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που συνδέεται με την οργάνωση. Η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Χάιντινγκσφελντ

με το Βίρτσμπουργκ παραμένει κλειστή. Από τα 21 άτομα, στα οποία επιτέθηκε, σοβαρά τραυματισμένα είναι τα τρία, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent για την επίθεση, είναι ένα ισχυρό πλήγμα για την κοινή γνώμη της χώρας, που παραμένει διχασμένη για το Προσφυγικό. Ο Μαρτσέλ Ντιρσούς, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, δήλωσε στο BBC πως το συμβάν θα μεγαλώσει την οργή σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων της χώρας. «Είναι μια τραγωδία, αλλά πέρα από όσους επηρεάστηκαν άμεσα, είναι μια τραγωδία και για τη Γερμανία. Το Προσφυγικό είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα στη χώρα. Και σε μία κοινωνία ήδη πολωμένη, αυτή η επίθεση θα φέρει επιπλέον θυμό και διχασμό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον βαυαρό υπουργό Εσωτερικών, Γιοάχιμ Χέρμαν, ο δράστης ήταν Αφγανός, είχε ηλικία 17 ετών και επρόκειτο για άτομο που έφτασε στη Γερμανία ως ασυνόδευτος πρόσφυγας. Πέρυσι η Γερμανία έκανε δεκτούς πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 150.000 Αφγανοί. Δεν είναι, ωστόσο, ακόμα ξεκάθαρο αν ο δράστης ήταν ανάμεσά τους ή είχε φτάσει στη χώρα νωρίτερα. Ο Χέρμαν ανέφερε πως, σύμφωνα με τις αρχικές του πληροφορίες, ο Αφγανός ζούσε στην περιοχή του Βίρτσμπουργκ εδώ και κάποιο διάστημα. Μετά την άφιξή του στη χώρα, φιλοξενήθηκε στην αρχή σε δομή υποδοχής προσφύγων και στη συνέχεια σε σπίτι ανάδοχης οικογένεια.

Nεότερες πληροφορίες, το πρωί της Τρίτης, ανέφεραν πως ο δράστης είχε στην κατοχή του μια αυτοσχέδια σημαία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). «Κατά τη διάρκεια έρευνας στο δωμάτιο όπου ζούσε βρέθηκε αυτοσχέδια σημαία του ISIS», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Χέρμαν, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με μαρτυρία, ο νεαρός Αφγανός φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» («ο Αλλάχ είναι μεγάλος») την ώρα της επίθεσης.

More than 20 people in Germany injured after a man with an axe went on the rampage on a train – German media https://t.co/u8zupClDDu

BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 18, 2016

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας South China, αναφέρεται πως οι τραυματίες είναι μέλη μιας οικογένειας από το Χονγκ Κονγκ, που ταξίδευε με το εν λόγω τρένο. Πρόκειται για έναν 62χρονο άνδρα, την 58χρονη σύζυγό του, την 27χρονη κόρη τους και τον 31χρονο φίλο της κοπέλας. Ο 17χρονος γιος της οικογένειας που ταξίδευε μαζί τους αλλά δεν τραυματίστηκε. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, έκανε λόγο για μία «πραγματικά τρομακτική πράξη, που όμοιά της δεν έχει γίνει ξανά στη Βαυαρία».

Islamic State flag found in room of Afghan refugee accused of axe attack on German train passengers, officials say https://t.co/QYiwDBSTwv

BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 19, 2016

Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στο περιβάλλον του δράστη και αναζητούν ανθρώπους που τον ήξεραν.

Αίμα κοντά στο σημείο που ο Αφγανός επιτέθηκε στους επιβάτες του τρένου (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Ο Γιόαχιμ Χέρμαν δεν απέκλεισε ο δράστης να μιμήθηκε τον δράστη της Νίκαιας. «Είναι γνωστό ότι τέτοιες πράξεις ενδέχεται να βρίσκουν μιμητές κι αλλού», επεσήμανε στη γερμανική τηλεόραση. Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών EVG ζήτησε να ενισχυθεί η προστασία για το προσωπικό και τους επιβάτες της.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ενώ προσπαθούσε να διαφύγει (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας, οι δύο από τους τέσσερις τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

The post Βαυαρία/ Η επίθεση Αφγανού με τσεκούρι διχάζει την κοινή γνώμη για το Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα