Τσίπρας στον ΟΗΕ: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό»

Σήμερα δεν τίθεται ζήτημα επιλογής μεταξύ πατριωτισμού και παγκοσμιοποίησης, αλλά αν θα αφεθεί ή όχι ο κόσμος στην εθνικιστική επιβουλή – αυτό ήταν το «πνεύμα της ομιλίας» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Τσίπρας

υπογράμμισε τον αντιεθνικιστικό και διεθνιστικό χαρακτήρα της Ευρωζώνης, και ότι η Ελλάδα, ως κράτος, επιλέγει να λύνει τις διαφορές της με τους γείτονές της εκκινώντας από αυτή την αφετηριακή θέση.

Συγχρόνως όμως υποστήριξε ότι δεν αποδέχεται τις υποδείξεις «των υπερεθνικών ελίτ που δεν λογοδοτούν σε κανέναν». Επειδή δεν θεωρεί δεδομένη «μια διεθνή τάξη που αναπαράγει ανισότητες εξουσίας και πλούτου ή προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος κάποιων άλλων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι προωθεί τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια «μέσω του διαλόγου με την Αλβανία, αλλά κυρίως μέσω της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Και ειδικά για την Τουρκία ανέφερε: «Σε αυτήν την πολιτική παραμείναμε προσηλωμένοι και στις δύσκολες σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αρνούμενοι ξανά και ξανά να ενδώσουμε στον εθνικισμό και στην κλιμάκωση της έντασης».

Ως προς το Μεταναστευτικό, μη παραλείποντας να πλέξει το εγκώμιο του ελληνικού λαού, είπε ότι η κυβέρνησή του «δεν ενέδωσε στις εθνικιστικές, ξενοφοβικές φωνές που υποστήριζαν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα», αλλά και ότι «δεν δίστασε να αποδεχθεί ότι όσοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα διέλευσής τους, στον βαθμό που αυτές είναι ασφαλείς».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας διαδήλωσε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, για μεταρρύθμιση του ΟΗΕ.

The post Τσίπρας στον ΟΗΕ: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα