Τρελή, χοντρή, άσχημη, πόρνη, σκύλα; Ε, όχι!

Η λέξη «τρελή» είναι ίσως η πιο συχνή ταμπέλα που οι περισσότεροι άνδρες θα κολλήσουν σε μία γυναίκα, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν μία-στα δικά τους μάτια-, ανεξήγητη συμπεριφορά της.

Ακόμη και ο ίδιος ο πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ, κάθε φορά που στριμώχνεται από μία γυναίκα που τον ξεμπροστιάζει δημοσίως, το πιο συχνό επιχείρημά του είναι: «Αυτή είναι τρελή!».

Σύμφωνα με έρευνες, η λέξη «τρελή» είναι μία από τις πέντε που χρησιμοποιούν συχνότερα οι άνδρες, ώστε να απαξιώσουν μία γυναίκα. Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι: Χοντρή. Ασχημη. Πόρνη. Σκύλα.

Η 37χρονη ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, αποφάσισε να πάρει θέση. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του περιοδικού Variety, είπε χαρακτηριστικά: «Βάλτε τέλος στην ανόητη ρητορική ότι μία γυναίκα είναι τρελή ή δύσκολη. Αν κάποιος άνδρας σάς πει ότι μία γυναίκα είναι τρελή ή δύσκολη, ρωτήστε τον «Τι κακό της έκανες για να σου φερθεί έτσι;». Η λέξη «τρελή» είναι σαν μυστικός κώδικας που χρησιμοποιούν οι άνδρες κάθε φορά που θέλουν να απαξιώσουν μία γυναίκα».

Natalie Portman gives a step by step guide on how to help women. Step 5: "Gossip well. Stop the rhetoric that a woman is crazy or difficult. If a man says to you that a woman is crazy or difficult, ask him: what bad thing did you do to her?" #PowerOfWomen https://t.co/1PJ3dEgBuu pic.twitter.com/1mX6EAHYZN

— Variety (@Variety) October 12, 2018

Τα συγκεκριμένα πολύ εύστοχα λόγια της Πόρτμαν ειπώθηκαν στο πλαίσιο μίας ομιλίας για τα όσα άβολα βιώνουν οι γυναίκες του Χόλιγουντ. Στην πραγματικότητα όμως, αυτά τα λόγια βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα της κάθε γυναίκας.

Στη συνέχεια, η μαχητική ηθοποιός αποκήρυξε τις πρακτικές του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο οποίος για χρόνια καταδυνάστευε τις γυναίκες με τις σεξουαλικές ορέξεις του. Τόνισε επίσης, πόσο ανεδαφικό θεωρεί πως είναι το ανδρικό επιχείρημα, ότι οι γυναίκες δεν επιλέγονται τόσο συχνά σε θέσεις εξουσίας, επειδή οι ίδιες προτιμούν να κάνουν οικογένεια.

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, δεν έχουν ακόμη παιδιά, ή έχουν ενήλικα παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι. Οπότε αυτό το επιχείρημα ότι όλες οι γυναίκες είναι κολλημένες με τη μητρότητα γι’ αυτό είναι ακατάλληλες για ηγετικές θέσεις, δεν ισχύει καθόλου» τόνισε.

Οσο για την προσωπική της εμπλοκή με το κίνημα του #MeToo:

«Οταν ξέσπασαν όλα αυτά τα σκάνδαλα, η αρχική μου αντίδραση ήταν «τελικά ήμουν τυχερή που δεν μου συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο». Και λίγο αργότερα σκέφτηκα: «Εντάξει, δεν έχω υποστεί ποτέ σεξουαλική επίθεση, αλλά με έχουν υποτιμήσει, ή κοιτάξει πρόστυχα, ή μου έχουν κάνει άβολα σχόλια σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι ως γυναίκες μεγαλώνουμε και επιβιώνουμε σε έναν κόσμο θεωρώντας τα όσα άκομψα μας συμβαίνουν ως «μέρος του παιχνιδιού και αναγκαίο κακό»».

The post Τρελή, χοντρή, άσχημη, πόρνη, σκύλα; Ε, όχι! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα