Τραγωδία στη Γένοβα, δεκάδες νεκροί από κατάρρευση γέφυρας

Οδογέφυρα στον αυτοκινητόδρομο A10, λίγο έξω από την Γένοβα κατέρρευσε γύρω στις 11:50 της Τρίτης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 22 νεκροί.

Δεκάδες αυτοκίνητα έπεσαν από ύψος 50 μέτρων από τη γέφυρα Μοράντι. Κάτω από τη γέφυρα υπάρχει αυτοκινητόδρομος και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και ένα ποτάμι.

Απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των τραυματιών, αλλά και των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια ή μέσα στο ποτάμι.

Δείτε το ζωντανό βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης:

Η εικόνα από ελικόπτερο δείχνει το μέγεθος της καταστροφής:

dir="ltr">A disaster #Genova pic.twitter.com/sTdXPGtPDO

— Rodolfo Belcastro (@belcastrotw) August 14, 2018

(repubblica.it)

Υπάρχει και ένα μωρό ανάμεσα στα θύματα, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Adnkronos στέλεχος του ιταλικού ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι από την πρώτη στιγμή μίλησε για «μια τεράστια τραγωδία».

#Genova non ci posso credere. Ponte Morandi. pic.twitter.com/m3IK2NNdKK

— CascinaGaritina (@gianlucamorino) August 14, 2018

Ενα τμήμα 100-200 μέτρων έχει καταρρεύσει στη γέφυρα που βρίσκεται μεταξύ του λιμανιού και του αεροδρομίου της ιταλικής πόλης, μέσα στον αστικό ιστό, στη συνοικία Σαμπιενταρένα.

Η περιοχή είναι βιομηχανική με αγωγούς φυσικού αερίου και υλικά τα οποία θα μπορούσαν να εκραγούν ή να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Τεράστια κομμάτια τσιμέντου έπεσαν στο ποτάμι Πολτσεβέρα μετά την κατάρρευση της γέφυρας. Μαζί τους και ένας απροσδιόριστος αριθμός οχημάτων.

Βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες καταγράφουν την κατάρρευση της γέφυρας την οποία παρακολουθούν έντρομοι από απόσταση. Οι καιρικές συνθήκες φαίνονται να είναι πολύ κακές, με ορατότητα περιορισμένη λόγω της ομίχλης.Στην περιοχή της Λιγουρίας, όπου βρίσκεται η Γένοβα, την Τρίτη έβρεχε επί ώρες και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε σημάνει πορτοκαλί συναγερμό.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο ρεύμα Α7 Μιλάνο-Γένοβα και Γένοβα-Αεροδρόμιο διακόπηκε και στις δύο κατευθύνσεις.

Disastro a #Genova. Crolla il ponte Autostradale. Stiamo cercando informazioni. pic.twitter.com/f2Z0c91JLZ

— Sergio Battelli (@BattelliSergio) August 14, 2018

Μια δραματική εικόνα από την τραγωδία: Ένα φορτηγό έχει σταματήσει ακριβώς πριν από το τμήμα που έχει καταρρεύσει και είναι σχεδόν στο χείλος.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Ο Αλμπέρτο Λερκάρι που οδηγούσε σε άλλο δρόμο την ώρα της τραγωδίας είπε ότι είδε κόσμο «να τρέχει προς το μέρος μου, ξυπόλητο και τρομοκρατημένο. Είδα συμφόρηση και καθυστέρηση στον δρόμο, τη γέφυρα να καταρρέει. Ηταν τρομερό»

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της κατάρρευσης, πιθανή είναι η δομική αδυναμία ενώ υπάρχει μαρτυρία και για κεραυνό που χτύπησε τη γέφυρα λίγο πριν από τη κατάρρευση.

Η γέφυρα Μοράντι εγκαινιάστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1967 ενώ η κατασκευή της είχε διαρκέσει από το 1963 ως το 1967. Εργασίες ανακαίνισης της γέφυρας είχαν πραγματοποιηθεί μόλις το 2016. Ηταν γνωστή και ως «Γέφυρα του Μπρούκλιν» επειδή η φόρμα της θύμιζε αμυδρά τη διάσημη αμερικανική κατασκευή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι από τη Ρώμη δήλωσε ότι παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη ενώ έσπευσε να ευχαριστεί όσους μετέβησαν στο σημείο – χωρίς φυσικά αναφορά σε νεκρούς ή τραυματίες. «Ενημερωνόμαστε από το Κέντρο Διαχείρισης λεπτό προς λεπτό για την κατάσταση της κατάρρευσης της γέφυρας, και θέλω να ευχαριστήσω τους 200 πυροσβέστες (και όλους τους άλλους ήρωες) που ήδη δουλεύουν σκληρά για να σώσουν ζωές».

«Εκφράζω την ειλικρινή ανησυχία μου για ό,τι συνέβη στη #Γένοβα και μοιάζει με τεράστια τραγωδία. Είμαστε σε διαρκή επαφή με Autostrade και θα πάμε στον τόπο της συμφοράς. Ολη μου η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτή την πόλη αυτές τις ώρες», έγραψε ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι.

The post Τραγωδία στη Γένοβα, δεκάδες νεκροί από κατάρρευση γέφυρας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Protagon
Τραγωδία, Γένοβα,tragodia, genova