Τραμπ και Γιούνκερ συμφώνησαν να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο

Ενα μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο που άνοιξε ο ίδιος προσπάθησε να κλείσει ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε συνομιλίες για τον σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν να εργαστεί για μηδενικούς δασμούς και επιδοτήσεις σε μη αυτόματα βιομηχανικά είδη (δηλαδή όχι υψηλής τεχνολογίας).

«Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε για να μηδενίσουμε τους δασμούς, να μηδενίσουμε τα μη δασμολογικά

εμπόδια και να μηδενίσουμε τις επιδοτήσεις σε μη αυτόματα βιομηχανικά προϊόντα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, δίπλα στον Γιούνκερ.

«Επίσης θα συνεργαστούμε για την μείωση των εμποδίων και την αύξηση του εμπορίου σε υπηρεσίες, χημικά, φαρμακευτικά, ιατρικά προϊόντα, καθώς και σόγιας», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Συμφώνησαν δε με τον Γιούνκερ στη μείωση της γραφειοκρατίας για το εμπόριο και ότι θα συνεργαστεί με την ΕΕ για την μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Αυτό φυσικά βασίζεται στο ότι όσο διαπραγματευόμαστε—εκτός αν το ένα μέρος σταματήσει τις διαπραγματεύσεις—θα απόσχουμε από την επιβολή περαιτέρω δασμών και θα επανεκτιμήσουμε τους υπάρχοντες δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιούνκερ.

Δεν έγινε πάντως σαφές εάν οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο από την κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, καθώς και οι δασμοί που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα, θα αρθούν αμέσως ή όχι.

Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για μια «νέα φάση» στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ σε tweet μίλησε για την επιστροφή «στο σωστό δρόμο».

Great to be back on track with the European Union. This was a big day for free and fair trade!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 26, 2018

Σχολιάζοντας τη συνάντηση και την προεργασία για αυτήν, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε παραχωρήσεις από την ΕΕ για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.

Η εφημερίδα επικαλείται έναν ευρωπαίο αξιωματούχο που βρισκόταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

The post Τραμπ και Γιούνκερ συμφώνησαν να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα