Το Σεράγεβο πνίγεται

Το Σεράγεβο έχει καλυφθεί από πυκνό καπνό. Stop. Είκοσι χρόνια μετά την τραγωδία και τις βόμβες του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, μια άλλη πληγή ήλθε από τον ουρανό στην ιστορική πόλη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης: Η αιθαλομίχλη.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν εικόνες που αντίστοιχες έχουμε μάθει να βλέπουμε μόνο στο Πεκίνο: πολίτες φορούν προστατευτικές μάσκες και δυσκολεύονται να πάρουν ανάσες, ενώ η ορατότητα περιορίζεται μόνο σε λίγες δεκάδες μέτρα.

Για την Τετάρτη μάλιστα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης προέβλεπε ηλιοφάνεια, αλλά κανένας δεν μπόρεσε

να αντικρίσει τον ήλιο, λόγω της αιθαλομίχλης.

Θύμα συγκεκριμένων μετεωρολογικών συνθηκών αλλά κυρίως της άναρχης οικονομικής ανάπτυξης που προέκυψε μετά την καταστροφή του εμφυλίου, το Σεράγεβο, χτισμένο σε ένα λεκανοπέδιο με γύρω ψηλά βουνά, βρίσκεται όλο και πιο συχνά πλέον σε συνθήκες συναγερμού λόγω της αιθάλης. Από την Τετάρτη ωστόσο οι Αρχές έχουν κηρύξει την πόλη σε βαθμό συναγερμού επιπέδου 1, ζητώντας από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τη χρήση κεντρικής θέρμανσης και τζακιών.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Τα… αποπνιχτικά της Ελλάδας, πέρυσι…

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από την πόλη – εκείνοι, δεν μπορούν.

The post Το Σεράγεβο πνίγεται appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα