Το πρόσωπο του μακελάρη του Κεμπέκ

Με θέσεις κατά των μεταναστών και ειδικά των μουσουλμάνων, υπέρ των γάλλων ακροδεξιών, υποστηρικτής βεβαίως του Ντόναλντ Τραμπ, «σεσημασμένο» τρολ του Διαδικτύου: αυτό είναι το προφίλ του ανθρώπου που κατηγορείται για τον φόνο έξι ανθρώπων στο ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο στο Κεμπέκ…

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Αλεξάντρ Μπισονέτ, 27 ετών, για τον εκ προμέλετης φόνο έξι ανθρώπων. Ο ύποπτος κατηγορείται ότι αργά το απόγευμα της Κυριακής μπήκε οπλισμένος στο κέντρο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά των περίπου 40 ατόμων που βρίσκονταν εκεί για τις απογευματινές προσευχές.

Ενας άνδρας μαροκινής καταγωγής (η εθνικότητά του δεν ήταν άμεσα γνωστή) που επίσης συνελήφθη, θεωρείται πλέον απλά μάρτυρας.

Η καναδική εφημερίδα Globe and Mail αναφέρει για τον Μπισονέτ ότι ήταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο Λαβάλ.

Τα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ότι ως πέρυσι τον Μάρτιο είχε περιορισμένο ενδιαφέρον για τις εξτρεμιστικές πολιτικές. Η αλλαγή στάσης φαίνεται να συμπίπτει με την επίσκεψη της Μαρίν Λεπέν στο Κεμπέκ, η οποία ενέπνευσε τον Μπισονέτ να υιοθετήσει μια πιο έντονη ρητορική.

Φίλος του λέει στην εφημερίδα ότι «δεν ήταν εντελώς ρατσιστής, αλλά ότι γοητευόταν έντονα από ένα οριακά ρατσιστικό εθνικιστικό κίνημα». Προσθέτει ότι δεν του φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει βίαιος.

Από την πλευρά της η αστυνομία μιλά για μοναχικό δράστη και, για την ώρα, δεν κάνει συζήτηση για τα κίνητρα του άνδρα.

Μεταξύ των έξι ανδρών που φονεύτηκαν ήταν ένας κρεοπώλης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας φαρμακοποιός και ένας λογιστής, σύμφωνα με την αστυνομία και τα καναδικά μέσα ενημέρωσης. Αλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά και 12 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η επίθεση ήταν ασυνήθιστη για την φιλειρηνική Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015! Γενικότερα, οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.

O πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση».

Απηύθυνε μάλιστα ένα προσωπικό μήνυμα στο ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους του Καναδά: «Να ξέρετε ότι σας εκτιμούμε. Εμπλουτίζετε την χώρα που μοιραζόμαστε με αμέτρητους τρόπους. Αποτελεί το σπίτι σας. Το τρομερό έγκλημα εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας αποτελεί πράξη τρομοκρατίας εναντίον του Καναδά και εναντίον όλων των Καναδών. Θα θρηνήσουμε μαζί σας. Θα σας υπερασπιστούμε. Θα σας αγαπάμε. Και θα σταθούμε δίπλα σας».

The post Το πρόσωπο του μακελάρη του Κεμπέκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα