Το πιτόγυρο ποτέ δεν πεθαίνει…

Την περασμένη εβδομάδα, πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει το ντονέρ κεμπάπ. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στους λάτρεις της φτηνής λιχουδιάς, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια στη Ευρώπη, αλλά επρόκειτο για λάθος συναγερμό. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν οι καταναλωτές να μπορούν να απολαμβάνουν γύρο και κεμπάπ χωρίς πρόσθετα φωσφορικών αλάτων.

Η προσθήκη φωσφορικού άλατος στα τρόφιμα, συστατικό το οποίο θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί, έχει ρυθμιστεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας

Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, προέκυψε όμως μια «νομική τρύπα» καθώς δεν γινόταν αναφορά στο κατεψυγμένο κρέας. Εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσαν την ύπαρξη της ουσίας σε κατεψυγμένα κρέατα που προορίζονται για γύρο και κεμπάπ, οπότε με δική τους πρόταση στις 28 Νοεμβρίου η σχετική συζήτηση άρχισε και πάλι

Και σήμερα Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε την πρόταση, την απέρριψε με διαφορά τριών ψήφων και ψήφισε ότι επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κρέατα για γύρο και κεμπάπ. Απαιτούμενη ήταν η απόλυτη πλειοψηφία (376 ψήφοι) αλλά εξασφαλίστηκαν μόνο 373 ψήφοι υπέρ.

Για την ιστορία, η BEUC (Οργάνωση των Ευρωπαίων Καταναλωτών) είχε στείλει σε όλους τους ευρωβουλευτές επιστολή με την οποία τους καλούσε να προστατεύσουν την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών, αντιτασσόμενοι στην αποδοχή των φωσφορικών αλάτων στα προϊόντα αυτά.

Τα βασικά επιχειρήματα της BEUC είναι τα εξής:

Υπάρχουν ανησυχίες για την δημόσια υγεία όσον αφορά τα φωσφορικά άλατα: Είναι πιο συνετό να περιμένουμε μέχρις ότου η EFSA (επιτροπή της ΕΕ, υπεύθυνη για την ασφάλεια των τροφίμων) ολοκληρώσει τη επανεκτίμηση της για τα πρόσθετα φωσφορικά άλατα πριν επιτρέψει την προσθήκη τους σε περισσότερα προϊόντα. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τα τέλη του 2018.

Τα φωσφορικά άλατα επιτρέπουν στο κρέας να συγκρατεί περισσότερο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι το κεμπάπ σας μπορεί να περιέχει λιγότερο κρέας από όσο νομίζετε. Το BEUC και οι οργανώσεις-μέλη του καταγγέλλουν αυτή την πρακτική και έχουν επίμονα αντιταχθεί στη χρήση φωσφορικών αλάτων σε κρεατοσκευάσματα εδώ και πολλά χρόνια.

Ναι, τα κεμπάπ μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς φωσφορικά άλατα. Δεν υπάρχει πειστική τεχνολογική ανάγκη χρήσης αυτών των προσθέτων.

Τα φωσφορικά άλατα επί του παρόντος δεν επιτρέπονται σε κεμπάπ και γύρο. Η παράνομη χρήση τους επί σειρά ετών σε ορισμένα κράτη-μέλη δεν αποτελεί βάσιμο λόγο για τη νομιμοποίησή τους.

Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι ότι ο γύρος θα συνεχίσει να γυρίζει στο σουβλί του. Όσο για το κατά πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα με πρόσθετα φωσφορικών αλάτων θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε θα αποφανθεί σχετικά η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ.

The post Το πιτόγυρο ποτέ δεν πεθαίνει… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα