Το παράδειγμα της Καίτης Γκραμμά

Η Καίτη Γκραμμά είναι μια 22χρονη που πέρασε απ’ τα κάστινγκ του «Next Top Model», πήρε τέσσερα «ναι» απ’ τους κριτές, αλλά κόπηκε. Ο λόγος που δεν είδαμε ποτέ το πέρασμα της απ’ την εκπομπή και ο λόγος που δεν θα συμμετέχει και στο σόου αν και θα μπορούσε (αν κρίνω απ’ την εμφάνιση της, θα ήταν κι από τα φαβορί, πιθανόν) είναι το γεγονός ότι είναι διεμφυλική, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή φύλου της και αναγράφεται ακόμα ανδρικό όνομα στην ταυτότητα της.

Ο

λόγος που γράφω όμως για την Καίτη δεν είναι αυτός. Είναι γιατί είδα τη συνέντευξη που έδωσε στον Αρη Καβατζίκη στο Πρωινό του ΑΝΤ1 και με διαπέρασαν όλα τα θετικά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος: Χαρά, ενθουσιασμός, αισιοδοξία, θαυμασμός, συγκίνηση. Θετικά συναισθήματα καταρχάς για την ίδια: «Μα, τι παιδί, είπα. Τι ωραία που τα λέει! » Πραγματικά, ο τρόπος που εκφράστηκε και όσα είπε, φανέρωσαν έναν ισορροπημένο άνθρωπο. Πίσω απ’ τον οποίο, διέκρινες μια ισορροπημένη οικογένεια.

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου και το σπουδαίο μήνυμα που πέρασε η συνέντευξη. Το ότι έβλεπες πίσω απ’ αυτή την κοπέλα, δύο γονείς που διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καταστάσεις, που αποδέχονται το παιδί τους, σέβονται τις επιλογές του και το βοηθούν να προχωρήσει.

Προφανώς, για κανέναν γονιό δεν είναι εύκολο να περάσει μια τέτοια κατάσταση μέσα στο σπίτι του, για κανέναν δεν είναι εύκολο να βιώσει την αλλαγή φύλου του παιδιού του: «Κανείς δεν είναι εντάξει από την πρώτη στιγμή. Όταν έρχεται το παιδί σου, ο γιος σου, 15 χρονών και σου λέει μαμά, μαμά είμαι κορίτσι, θέλω να κάνω επαναπροσδιορισμό φύλλου και να γίνω top model.. εννοείται ότι δεν το αποδέχονταν», είπε η Καίτη. Το ζητούμενο όμως είναι ο γονιός να μπορέσει τελικά ν’ αποδεχτεί και να στηρίξει το παιδί του, και να βαδίσει δίπλα του ως την απέναντι όχθη: «Είναι ασπίδα και σπαθί μου οι γονείς μου. Όταν παρουσιάστηκα μπροστά τους ως Καίτη Γκραμμά, ήρθαν και οι δύο και μου είπαν ότι συμβεί από εδώ και πέρα θα το περάσουμε μαζί»

Μα, τι ωραίο παράδειγμα οικογένειας. Και πόση ανάγκη το έχουμε να δίνεται βήμα σε τέτοια παραδείγματα, και μάλιστα σε πρωινές εκπομπές. Εκείνη την ώρα που βλέπουν τηλεόραση, μεταξύ άλλων, και οι περισσότερες συντηρητικές θείτσες της ελληνικής κοινωνίας. Εκείνες οι κυρίες με τους φαλλοκράτες συζύγους, εκείνα τα ανδρόγυνα που βγάζουν φλύκταινες στην ιδέα ότι το παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο και το διώχνουν απ’ το σπίτι αν τολμήσει και κάνει come out.

Πόσο θετικό είναι να βλέπουν νέα παιδιά σαν την Καίτη Γκραμμά οι συντηρητικές, αρτηριοσκληρωτικές οικογένειες, με το ασφυκτικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει γύρω τους, το οποίο δεν επιτρέπει σε καμία διαφορετικότητα να εκφραστεί και να αναπνεύσει. Εκείνοι οι γονείς, οι γεμάτοι ταμπού και κόμπλεξ, που γυρίζουν τις πλάτες σε ο, τι τους σοκάρει, που δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κατανοήσουν, που αναγκάζουν τα παιδιά τους να βιώνουν την πιο φοβερή άρνηση και απόρριψη, απ’ τους ίδιους τους γονείς τους.

Αυτοί οι αρτηριοσκληρωτικοί τηλεθεατές έπρεπε να δουν την Καίτη Γκραμμά να μιλά στο Πρωινό. Σίγουρα μια συνέντευξη δεν θα τους αλλάξει τα μυαλά, αλλά ίσως ανοίξει μια χαραμάδα μέσα τους. Μια μικρή σχισμή που θα επιτρέψει να μπει εκεί μέσα λίγο οξυγόνο, λίγη κατανόηση, λίγη ανεκτικότητα. Ένα μικρό άνοιγμα, σαν την κλειδαρότρυπα, μέσα απ’ το οποίο θα κρυφοκοιτάξουν ένα υγιές, ισορροπημένο και πραγματικά αγαπημένο παράδειγμα οικογένειας.

ΥΓ. Η Καίτη Γκραμμά είναι και κούκλα. Το λιγότερο σπουδαίο απ’ όλα βέβαια, αλλά είναι.

The post Το παράδειγμα της Καίτης Γκραμμά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα