Το offroad καροτσάκι που σε πάει παντού

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου τα άτομα με κινητικά προβλήματα καταδικάζονται σε ισόβιο κατ’ οίκον περιορισμό. Αιτίες είναι η απουσία ακόμη και ελεύθερων πεζοδρομίων, οι σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές και –πολύ περισσότερο- η αντικοινωνική συμπεριφορά ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού απέναντι στους συνανθρώπους μας, που μειονεκτούν κινητικά και βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια.

Κάπου αλλού, όμως, έχουν υπερβεί σε σημαντικό βαθμό τέτοιου είδους προβλήματα και έχουν περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, δηλαδή πώς θα ρίξουν

όλες τις μπαριέρες, οι οποίες στέκονται εμπόδιο στην ελευθερία μετακινήσεων των ΑμεΑ εκτός δρόμου και στην ενασχόλησή τους με αγαπημένα χόμπι, όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, κ.ά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ripchair 3.0, ένα ερπυστριοφόρο με δυνατότητα μεταφοράς αμαξιδίου, που κατασκευάστηκε αρχικά για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις οδήγησαν ωστόσο την εταιρεία Howe and Howe Techologies στην εξέλιξη ενός τέτοιου μοντέλου παραγωγής, που ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντες σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πραγματικό όχημα offroad με ερπύστριες, που δεν το αφήνουν να κολλήσει πουθενά, με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 27 ίππων και με τελική ταχύτητα 17 χλμ./ώρα.


Το βάρους 566 κιλών Ripchair 3.0 λειτουργεί σαν πλατφόρμα, πάνω στην οποία ανεβαίνει από μία ράμπα και κουμπώνει με απόλυτη σταθερότητα το αναπηρικό αμαξίδιο. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει ο οδηγός τους χειρισμούς του, ενώ μπορεί να παραγγελθεί με διάφορους εξοπλισμούς, όπως π.χ. για ψάρεμα, κυνήγι, κλπ.


Εννοείται ότι διαθέτει στάνταρ πυροσβεστήρα, θήκες για ποτά, δυνατούς προβολείς, «εργάτη» για ρυμούλκηση και σωληνωτό ρόλμπαρ για προστασία σε περίπτωση ανατροπής.

Ολα αυτά έχουν βεβαίως ένα υψηλό οικονομικό τίμημα, καθώς η στάνταρ εκδοχή του Ripchair 3.0 κοστολογείται στις 24.000 ευρώ και οι τιμές μπορούν να φτάσουν στα ουράνια ανάλογα με τον πρόσθετο εξοπλισμό του οχήματος. Είναι ίσως το μοναδικό σημείο όπου το Ripchair 3.0 βάζει όρια στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

The post Το offroad καροτσάκι που σε πάει παντού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα