Το μίτινγκ της Τεχεράνης έσωσε τα προσχήματα μα όχι και το Ιντλίμπ

18:14 7/9/2018 - Πηγή: Protagon

Με τα προεόρτια των τελικών ρωσοσυριακών επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ να εξελίσσονται ήδη και με την εκκρεμότητα τυχόν νέων αποφάσεων στον ΟΗΕ δεδομένη, η τριμερής σύσκεψη στην Τεχεράνη δεν απέδωσε και πολλούς καρπούς. Ηταν μάλλον αναμενόμενο.

Μετά το τριμερές μίτινγκ της Τεχεράνης και σύμφωνα με την κοινή δήλωση των τριών προέδρων, συνάγεται ότι η Ρωσία,

η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να αναζητήσουν «σε πνεύμα συνεργασίας» τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ. Τίποτε ουσιαστικότερο.

Στην κοινή δήλωση των τριών προέδρων αναφέρεται πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες ώστε να επιστρέψουν στον τόπο τους οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών σχετικά με το Συριακό θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Η διάσταση των απόψεων (και των συμφερόντων) μεταξύ του τούρκου προέδρου Ερντογάν και του ρώσου προέδρου Πούτιν μπορεί να καταγραφεί συνοπτικά ως εξής:

Ο Ερντογάν πρότεινε κατάπαυση πυρός «προς όφελος των αμάχων» και μεταφορά των αντικαθεστωτικών ανταρτών «για να αποφευχθεί αιματοχυσία».Η κατηγορηματική θέση Πούτιν συμπυκνώνεται στο ξερό «όχι στην κατάπαυση του πυρός», καθώς «στην Ιντλίμπ δρουν τρομοκρατικά στοιχεία», και, στο μη διαπραγματεύσιμο «δικαίωμα της συριακής κυβέρνησης να πάρει υπό τον έλεγχό της το σύνολο της εθνικής επικράτειας της Συρίας».Πούτιν: «Στήνεται προβοκάτσια»

Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα – αυτό είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

«Θεωρούμε απαράδεκτο ότι, με πρόφαση την προστασία των αμάχων, δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε. «Νομίζω ότι σε αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από τη συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι σχετικώς με την προβοκάτσια που ανέφερε ενημέρωσε τους συνομιλητές του ως προς τις ρωσικές πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Είπε ακόμη ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» και εξέφρασε τη γνώμη του ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

The post Το μίτινγκ της Τεχεράνης έσωσε τα προσχήματα μα όχι και το Ιντλίμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα