Το «λίφτινγκ» του Κυριάκου και τα 1.100 βιογραφικά

Στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού οι πυκνές συσκέψεις παρόντος ή όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη μαρτυρούν την αυξανόμενη ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας. Η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν βιάζεται, ωστόσο, ανησυχεί. Η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο Προσφυγικό, όπου φαίνεται μεταξύ άλλων να δέχεται ακόμη και την εγκατάσταση τούρκων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεισδοχής και η de facto διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την αξιολόγηση οδηγούν τους γαλάζιους επιτελείς στο συμπέρασμα πως η «ανάφλεξη» μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ο

κ. Μητσοτάκης έχει πειστεί ότι η παράταση της παραμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία θα ζημιώσει πολύ σοβαρά όλες ανεξαιρέτως τις εθνικές υποθέσεις. Αποστρέφεται, όμως, τον παραδοσιακό-λαϊκίστικο τρόπο, που πολιτεύονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν πιστεύει στα περί δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκού αισθήματος. Για αυτό και δεν θα ζητήσει εκλογές. Πιστεύει όμως ότι αυτές επίκεινται; Και ναι και όχι είναι η απάντηση.

Στη ΝΔ τονίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να «σύρει» την αξιολόγηση έως το τέλος του καλοκαιριού, ή να την ολοκληρώνει τμηματικά χωρίς να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της πιστωτικής ασφυξίας. Κάπου εκεί, όμως, τελειώνει και η περίοδος χάριτος ενώ, όπως λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι αρνητικές παρενέργειες της αναβλητικότητας, που ήδη επιδεικνύει η κυβέρνηση σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Δεν μπορούν, όμως, να αποκλείσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία εάν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι επαχθέστερο του αναμενομένου.

Τα 1.100 βιογραφικά αποτελούν στην ουσία μία κρίσιμη δεξαμενή από την οποία θα επιλέγουν υποψήφιοι βουλευτές αλλά και στελέχη που σε δεύτερη φάση θα επανδρώσουν τα υπουργικά γραφεία μετά τις εκλογές

Υπό αυτό το πρίσμα η επιχείρηση αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η σκλήρυνση της ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβαδίζει με την προπαρασκευή του κόμματος προς το Συνέδριο. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα πλαίσιο προγράμματος, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ενώ θα επιχειρηθεί ως ένα πρώτο βαθμό και η ανανέωση του κόμματος σε νοοτροπία και πρόσωπα.

Η μαγιά ήδη υπάρχει. Δεν είναι άλλη από τα περίπου 1.100 και όχι 698, όπως επισήμως λέγεται, βιογραφικά, που έχει συγκεντρώσει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των 35 τομέων που επεξεργάζονται το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Αυτό, που δεν ομολογούν για την ώρα γαλάζιοι επιτελείς είναι πως αυτά τα 1.100 βιογραφικά αποτελούν στην ουσία μία κρίσιμη δεξαμενή από την οποία θα επιλεγούν υποψήφιοι βουλευτές αλλά και στελέχη που σε δεύτερη φάση θα επανδρώσουν τα υπουργικά γραφεία μετά τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει, εξάλλου, πως πιστεύει στην αξιολόγηση των γαλάζιων υποψηφίων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο γαλάζιο καταστατικό, ενώ είναι βέβαιο πως θα επιδιώξει να εμφυσήσει τις αρχές του επιτυχημένου management στην δική του κυβέρνηση.

Ποιος θα είναι όμως ο χαρακτήρας και ο στρατηγικός προσανατολισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης; Το κυνήγι της αυτοδυναμίας είναι θεμιτό, φαντάζει όμως πολύ μακρινό, μολονότι τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ιδιαιτέρως κολακευτικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ποια είναι λοιπόν η στρατηγική συμμαχιών της Λεωφόρου Συγγρού; Οι επιθέσεις φιλίας προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο και οι επαφές έμπιστων ανθρώπων του προέδρου της ΝΔ με στελέχη και πρόσωπα, που έχουν αυτό το προφίλ, υποκρύπτουν την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να ηγεμονεύσει ή και να ηγηθεί τελικώς των δυνάμεων, που συνασπίστηκαν τον Ιούλιο του 2015 και κατέγραψαν το 38% του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Η προσωπική σχέση του με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι πολύ καλή. Σε αυτόν ο κ. Μητσοτάκης βλέπει έναν πιθανό συνεταίρο σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δυο τους δεν θα κονταροχτυπηθούν για τα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων. Με την Φώφη Γεννηματά δεν υπάρχει η ίδια συναντίληψη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης σνομπάρει τις διεργασίες που εξελίσσονται στον ενδιάμεσο χώρο. Τουναντίον. Το ενδιαφέρον του είναι ζεστό, ιδιαίτερα για εκείνα τα στελέχη όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, που δεν φαίνεται να πείθονται για την αποτελεσματικότητα αυτών των διεργασιών. Ακούει με ενδιαφέρον, δε, την προσέγγιση Βενιζέλου ότι οι ίσες αποστάσεις του κεντρώου χώρου προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απλώς διευκολύνουν τη συνέχιση της καταστροφικής πορείας, που επιφυλάσσει για την χώρα η ομάδα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

The post Το «λίφτινγκ» του Κυριάκου και τα 1.100 βιογραφικά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα