Το καμένο ευρωπαϊκό χαρτί του Πουτζδεμόν

Στις Βρυξέλλες παραμένει –άγνωστο για πόσο ακόμη- ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας, ο οποίος ζητά εγγυήσεις για να επιστρέψει στην Ισπανία και ενώ εκκρεμεί η εμφάνισή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η επιλογή του να μεταβεί στο Βέλγιο -ο ίδιος λέει ότι δεν ζητά άσυλο από τη χώρα ενώ και το Βέλγιο δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να τον χειριστεί διαφορετικά- ήταν ένα είδος έμμεσης πίεσης στην ΕΕ να πάρει θέση στο ζήτημα.

«Είμαι εδώ στην πρωτεύουσα της Ευρώπης ζητώντας από την Ευρώπη να αντιδράσει»,

είπε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian η έκκληση του Πουτζδεμόν απαντήθηκε με σιωπή από τους διαδρόμους της ΕΕ.

Τη θέση του διαχώρισε με σαφήνεια η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας δεν είναι στη χώρα «ούτε με πρόσκληση, ούτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η πίεση του πρώην προέδρου που, στο βαθμό που υπήρξε, δεν απέδωσε γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να μετακινείται από την αρχική θέση ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας. «Μόνος συνομιλητής μας είναι η Ισπανία», ξεκαθάρισε ήδη από την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τουσκ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν στον Guardian ότι η Ενωση δεν έχει τον νομικό μηχανισμό για να παρέμβει στο ζήτημα, αν και παραδέχονται ότι ο χειρισμός από τον Ραχόι είχε και σφάλματα.

Σε αντίθεση με την ενόχληση της ΕΕ για την παρέμβαση της πολωνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνης και της ουγγρικής με ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική, κυρίως γιατί η Μαδρίτη θεωρείται ότι σε θέση να επιλύσει μόνη της το ζήτημα: «Είναι δημοκρατική χώρα, σέβονται τη Δικαιοσύνη».

Από μία άλλη άποψη, την μη ανάμειξη των Βρυξελλών την είχε δικαιολογήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι στην ΕΕ «έχουν ήδη πολλές ρωγμές και διαφορές, δεν θέλω να δω μια ΕΕ με 95 διαφορετικά κράτη»

Κλήτευση για Πουτζδεμόν και υπουργούς

Εν τω μεταξύ στη Μαδρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καλέσει τον πρώην πρόεδρο και άλλα 13 μέλη της κυβέρνησης να εμφανιστούν για να καταθέσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή. Αν δεν εμφανιστούν το Δικαστήριο μπορεί να ζητήσει τη σύλληψή τους. Για την ώρα, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Τη Δευτέρα, πάντως, ο ισπανός γενικός εισαγγελέας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για στάση και εξέγερση, αλλά και διασπάθιση χρήματος, κατά του Πουτζδεμόν και υπουργών της παυθείσας κυβέρνησης της επαρχίας.

Από την άλλη πλευρά, οι αρχικές ανησυχίες ότι οι υπάλληλοι της διοίκησης στην Καταλονία θα αντιστέκονταν με κάποιο τρόπο στην επιβολή απευθείας ελέγχου από την Μαδρίτη στην επαρχία δεν επιβεβαιώθηκαν. Την ίδια στιγμή, αναφέρει το Reuters, η ηγεσία του αυτονομιστικού κινήματος είναι αποδιοργανωμένη.

Παρά ταύτα, ο αριθμός όσων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στο υψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων ετών.

Ερευνα στην περιφέρεια από Centre d‘Estudis d‘Opinio έδειξε ότι το 48,7% των Καταλανών πιστεύουν ότι η επαρχία πρέπει να αποσχιστεί, μία αύξηση επτάμιση μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν ήταν 41,1%.

The post Το καμένο ευρωπαϊκό χαρτί του Πουτζδεμόν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα