Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι το Brexit μπορεί να ακυρωθεί

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε την Τετάρτη –σε ένα προσχέδιο εγγράφου όπου αναλύεται η θέση του– ότι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δυνατόν να ακυρωθεί.

Το προσχέδιο αυτό σχετικά με το Brexit, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η διαδικασία του διαζυγίου. Ομως, όχι για περισσότερο από τρία χρόνια, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ οι οποίες εδρεύουν

στο Λονδίνο, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να μετακινηθούν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, υπενθύμισε ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς, ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Today isn't a good day. #Brexit marks a new chapter in our Union's history, but we're ready, we'll move on, hoping UK remains close partner. pic.twitter.com/Fx6q7lMSnO

— EP President Tajani (@EP_President) March 29, 2017

«Σήμερα δεν είναι καλή ημέρα. Το Brexit σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την Ένωσή μας, ωστόσο είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε, ελπίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στενός εταίρος μας», έγραψε νωρίτερα, την ίδια ημέρα, στο Twitter.

Oπως προβλέπεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το οποίο πρέπει να ενημερώνεται τακτικά για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βρετανίας και των 27 άλλων κρατών-μελών. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της συμφωνίας -προσεχής Ολομέλεια του ΕΚ 3-6 Απριλίου, στο Στρασβούργο- με απλή πλειοψηφία των μελών του που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

The post Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι το Brexit μπορεί να ακυρωθεί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα