Οι Εκλέκτορες ζητούν ενημέρωση για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας πριν ψηφίσουν

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 το Κολέγιο των Εκλεκτόρων (Electoral College) αναμένεται να αναδείξει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατά την συνεδρίαση του Κολεγίου, κάθε εκλέκτορας μπορεί να αθετήσει την «υπόσχεση» που έδωσε και να ψηφίσει υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Αυτοί οι εκλέκτορες ονομάζονται «άπιστοι» και στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής δεν ξεπερνούν τους δύο.

Στις φετινές εκλογές, ωστόσο, έχουν φτάσει ήδη τους οκτώ σε σύνολο 538, εκ των οποίων

306 έχουν εκλεγεί για να ψηφίσουν τον Τραμπ και 232 για να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον. Και μπορεί οι 8 «άπιστοι» να μην οδηγήσουν σε αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, όμως η κίνησή τους έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Μία εβδομάδα περίπου πριν από την εκλογή, όπως αναφέρει το Politico, τουλάχιστον 10 μέλη του Κολεγίου ζητούν, με επιστολή τους, να ενημερωθούν από τους αξιωματούχους των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών για όλες τις έρευνες που αφορούν σχέσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία.

Πριν από μερικές ημέρες αξιωματούχοι από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική διαδικασία, με υποκλοπές και διαρροές που έχουν στη διάθεσή τους τα Wikileaks.

Οι περισσότερες διαρροές κατά την προεκλογική περίοδο αφορούσαν κυρίως την Κλίντον, έτσι συμπεραίνουν πως στόχος της Ρωσίας ήταν να ευνοήσει την υποψηφιότητα Τραμπ. Ζητούν, λοιπόν, από τον διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ περισσότερες πληροφορίες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ανάμεσα στους εκλέκτορες που υπογράφουν την επιστολή, εννέα από τους οποίους είναι Δημοκρατικοί, είναι και η Κριστίν Πελόζι, κόρη της επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Μόνο ένας από τα μέλη που την υπογράφει είναι Ρεπουμπλικανός, ο Κρις Σάπραν από το Τέξας, που έχει ήδη δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει τον Τραμπ, καθώς θεωρεί πως «δεν είναι ικανός να αναλάβει προεδρικά καθήκοντα».

The post Οι Εκλέκτορες ζητούν ενημέρωση για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας πριν ψηφίσουν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα