Το χιόνι «ξαναπάγωσε» τις σχέσεις Μπουτάρη – Τζιτζικώστα

To χάος που προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η σφοδρή κακοκαιρία δημιούργησε δύο παράλληλες υποθέσεις: μια πολιτική και μία δικαστική. Η πρώτη έχει να κάνει με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τα όσα δήλωσε περί παραίτησής του αν αποδειχτεί ότι φταίει και μια υπολανθάνουσα αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ως προς τη δεύτερη, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τα προβλήματα που προκάλεσε η χιονόπτωση των προηγούμενων 24ωρων στους δρόμους της πόλης, αλλά και τις

φθορές που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΑΘ και διανομής θερμότητας -μέσω αερίου- στο καταναλωτικό κοινό της πόλης, θα αποφανθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, με προκαταρκτική έρευνα την οποία παρήγγειλε. Oπως έγινε γνωστό, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητάει να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσχέρειας στην κυκλοφορία στους δημόσιους δρόμους και της προφύλαξης των συσκευών στη διανομή νερού και αερίου προς τα νοικοκυριά, όπως επίσης ποιοι ήταν οι αρμόδιοι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και ποιοι ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία των οργάνων για τη λήψη των προστατευτικών/προληπτικών μέτρων για τις παραπάνω καταστάσεις. Εξάλλου, ζητεί να διευκρινιστεί ποια μέτρα ελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Αλλά αυτά συνήθως δεν βγάζουν και πολύ νόημα. Ως προς τα πολιτικά, έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του κ. Μπουτάρη και του κ. Τζιτζικώστα προκάλεσαν οι ειρωνικές δηλώσεις του τελευταίου που χλεύασε τις αναφορές του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το αλάτι που πάγωσε. «Στην Θεσσαλονίκη ανακαλύπτουμε νέους νόμους της Φυσικής» είπε ο περιφερειάρχης για να προσθέσει δηκτικά: «Το αλάτι που χρησιμοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αλάτι Ιμαλαΐων»…

Από την πλευρά του Δήμου απάντησε στον κ. Τζιτζικώστα ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας. «Πρόκειται για άστοχες ειρωνείες του περιφερειάρχη απέναντι στον δήμαρχο. Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση» είπε ο κ. Πέγκας μιλώντας το ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Δείτε εδώ εικόνες από την παγωμένη Θεσσαλονίκη

Για τις ευθύνες που ανέλαβε ο κ. Μπουτάρης, και τη δήλωση του πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί εάν αποδειχτεί από την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) πως έχει την ευθύνη ο κ.Πέγκας είπε: «Ηταν μια υπερβολή του δημάρχου πάνω στο λόγο. Ως εκπρόσωπος όλης της διοίκησης πήρε την ευθύνη. Υπάρχουν ευθύνες σε πιο χαμηλά επίπεδα που φτάνουν μέχρι και κάτω από τον δήμαρχο».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε μάλιστα τον κ. Μπουτάρη «γενναιόδωρο άνθρωπο που παίρνει επάνω του όλες τις ευθύνες και πάντα ζητάει πρώτος συγγνώμη από τους δημότες». Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν υπεύθυνοι στη διοίκηση, που θα έπρεπε να βγουν μπροστά και να προστατέψουν τον δήμαρχο».

Ο κ. Πέγκας παραδέχτηκε πάντως ότι υπήρξε ολιγωρία στις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. «Υπήρξε λανθασμένη μέθοδος, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να στρώσουμε με αλάτι γρήγορα τους δρόμους. Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι δημότες, όμως θα πρέπει το θέμα να μπει στη συνολική του διάσταση. Δεν είχαμε καμία απώλεια ή κάποιο σοβαρό περιστατικό στον δήμο, ενώ υπήρξε θετική αντιμετώπιση στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και κυρίως απέναντι στους αστέγους, όπου δεν έμεινε ούτε ένας στον δρόμο», πρόσθεσε.

Για τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση σχολίασε πως «παίζουν το ρόλο τους, απλά βγάζοντας ανακοινώσεις», ενώ για τις αντίθετες φωνές από ορισμένα στελέχη της δικής του δημοτικής παράταξης, την «Πρωτοβουλία», υποστήριξε πως «αντιδρούν κάποιοι που αδυνατούν να διαχειριστούν την πολιτική τους πορεία μ’ έναν αξιοπρεπή τρόπο. Τη θεωρώ μικροπρεπή και ενδεχομένως αχάριστη συμπεριφορά απέναντι στον Μπουτάρη».

The post Το χιόνι «ξαναπάγωσε» τις σχέσεις Μπουτάρη – Τζιτζικώστα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπουτάρη – Τζιτζικώστα,boutari – tzitzikosta