Το Μπικίνι δεν… μασάει ραδιενέργεια – Η ατόλη έχει νέα ζωή

Η ατόλη Μπικίνι, το μικρό κοραλλιογενές νησί στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού στα νησιά Μάρσαλ, είναι από αυτά που είναι δύσκολο θα τα βρει κανένας στον χάρτη.

Αραιοκατοικημένη και απομονωμένη έγινε πεδίο 23 δοκιμών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, αλλά και η έμπνευση για ένα -πολύ τολμηρό για την εποχή του το 1946- γυναικείο μαγιό. Μέχρι που δοκιμές τελείωσαν και το Μπικίνι έμεινε μια απαγορευμένη ραδιενεργή ζώνη.

Εβδομήντα χρόνια μετά οι επιστήμονες βρήκαν ότι το νησί σφύζει ξανά από ζωή, ενώ ίσως δεν θα έπρεπε, γράφει ο Guardian.

Η ζωή στο Μπικίνι φαίνεται να τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με αυτήν γύρω από το Τσερνόμπιλ, στην οποία είχαν καταγραφεί παραμορφώσεις και μεταλλάξεις λόγω της ραδιενέργειας.

Οι κρατήρες που άνοιξαν οι αλλεπάλληλες δοκιμές στην ατόλη και η θάλασσα γύρω από αυτόν φιλοξενούν πολλές μορφές ζωής, η οποία φαίνεται ότι έχει δείξει «αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα» στη ραδιενέργεια.

Τα κοράλλια «είναι μεγάλα σαν αυτοκίνητα», τόννοι και καρχαρίες περιφέρονται σε κοπάδια ενώ στη στεριά κάβουρες τρώνε ραδιενεργές καρύδες. Από μια πρώτη εξέταση, οι μορφές ζωής στο Μπικίνι φαίνονται υγιείς και, επειδή δεν τις πλησιάζει ο άνθρωπος, όλες αφθονούν.

Ο κάβουρας που κρατά η ερευνήτρια είναι αρκετά μεγάλος και, κατά πάσα πιθανότητα- ραδιενεργός (Steve Palumbi)

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ζωή άρχισε να επιστρέφει στο Μπικίνι περίπου 10 χρόνια μετά το τέλος των δοκιμών τη δεκαετία του ’50.

Λόγω της μικρής διάρκειας της ζωής τους, τα πρώτα ψάρια που εκτέθηκαν σε μεγαλύτερες ποσότητες έχουν πεθάνει από καιρό, αφήνοντας στη θέση τους νεότερες γενιές που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Επειδή κινούνται συνεχώς μέσα και έξω από τους κρατήρες δέχονται εξάλλου σχετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας.

Για τους επιστήμονες ήταν περίεργο αλλά σε κάθε περίπτωση ελπιδοφόρο ότι μετά από 23 ατομικές βόμβες η ζωή επέστρεψε στην ατόλη, έστω βέβαια και αν για τους ανθρώπους η περιοχή είναι –και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη- επικίνδυνη.

Πίστευαν ότι οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας ήταν αμετάκλητες, η φύση όμως ίσως και να τους διαψεύδει.

Αντίθετα, οι 167 κάτοικοι του Μπικίνι και άλλων νησιών που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους πριν και μετά τις δοκιμές δεν θα επέστρεφαν ποτέ. Περίπου οι μισοί έχουν πεθάνει από τότε, αρκετοί μάλιστα από καρκίνους που συνδέονται με την έκθεση στη ραδιενέργεια, ενώ αυξημένος θεωρούνταν ο κίνδυνος για λευχαιμία ή καρκίνο στον θυρεοειδή.

The post Το Μπικίνι δεν… μασάει ραδιενέργεια – Η ατόλη έχει νέα ζωή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα