Την καταγραφή όσων «σπάνε» 500ευρα ζητά η ΤτΕ

Οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να αρχίσουν να καταγράφουν μηχανογραφικά όσους προσέρχονται για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με μικρότερης αξίας. Πέρα από την καταγραφή, θα γίνεται και διασταύρωση των στοιχείων των συναλλαγών, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η σχετική εγκύκλιος της Τράπεζας

της Ελλάδος έρχεται λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας, χωρίς πάντως να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, άρχισαν να προσέρχονται στις τράπεζες πολίτες που αντάλλασσαν 500άρικα που είχαν στην κατοχή τους -και φύλασσαν στις κατοικίες τους- με 50άρικα ακόμα και 20άρικα. Συνήθως έπαιρναν τα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα για να τα ξαναφυλάξουν σε θυρίδες ή στα σπίτια τους και όχι να τα καταθέσουν σε λογαριασμό.

Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ακόμη ότι στα γκισέ για την ανταλλαγή έρχονταν πελάτες με μεγάλα ποσά, πολλών χιλιάδων ευρώ, πράγμα που ενίσχυε τις υποψίες για μεγάλες ποσότητες αδήλωτου χρήματος.

Η εγκύκλιος ορίζει πλέον ότι οι συναλλαγές ανταλλαγής θα καταγράφονται μηχανογραφικά ενώ οι τράπεζες θα ανταλλάσσουν τα τραπεζογραμμάτια αποκλειστικά σε πελάτες τους και σε δικαιούχους υφιστάμενου λογαριασμού ή λογαριασμού που πρόκειται να ανοιχθεί. Στην πράξη, αν ο πελάτης δεν καταθέσει τα χρήματα στον λογαριασμό του, η τράπεζα θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του πελάτη είτε μέσα από τον λογαριασμό που ήδη διατηρεί σε αυτή είτε μέσα από τα στοιχεία που θα του ζητηθούν προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή.

Οι τράπεζες θα πρέπει ακόμη να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής ανά πελάτη και να συνεκτιμούν και άλλες συναλλαγές του.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ήδη επέβαλαν προμήθεια 0,1% στην ανταλλαγή των 500άρικων (με ελάχιστη προμήθεια τα 3 ευρώ) οπότε στην πράξη οι πολίτες έπαιρναν ελαφρά λιγότερα. Αυτό δεν φαίνεται να απέτρεψε τις πράξεις ανταλλαγής. Πολλοί έσπευσαν να «χαλάσουν» τα 500ευρα με πενηντάρικα και εικοσάρικα αλλά δεν τα έβαλαν σε λογαριασμό – συνέχισαν να τα κρατούν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Μετά το κύμα απόσυρσης των καταθέσεων το περασμένο καλοκαίρι πριν από την επιβολή των capital controls, το ποσό του χρήματος σε φυσική μορφή έχει αυξηθεί κατά πολύ στην Ελλάδα και ανέρχεται στις αρχές του 2016 σε λίγο πάνω από 47 δισ. ευρώ, από τα οποία γύρω στα 20 δισ. υπολογίζεται ότι είναι σε θυρίδες.

The post Την καταγραφή όσων «σπάνε» 500ευρα ζητά η ΤτΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα