Ανέλαβε ευθύνη το ISIS – Συνελήφθη 23χρονος – Τι ξέρουμε ως τώρα για το Μάντσεστερ

Η Βρετανία θρηνεί τα θύματα της αποτρόπαιας τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλία στο Μάντσεστερ. Η χώρα είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ ενώ οι δραστηριότητες των κομμάτων εν όψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Ο στόχος

Η επίθεση στο Μάντσεστερ ακολουθεί την ίδια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Χτύπημα σε συναυλία, όπου υπάρχει πολύς κόσμος, «ιδανικός» στόχος για τους τρομοκράτες.

Το ίδιο συνέβη στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι, αλλά και στην επίθεση στο Ορλάντο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και αλλού.

Η έκρηξη

Η Αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τρομοκράτη «καμικάζι» o οποίος σκοτώθηκε κατά την επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν κομμάτια από καρφιά ή σίδερο, μία γνωστή τακτική που χρησιμοποιούν σχεδόν πάντοτε οι τρομοκράτες για να προκαλέσουν περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τις Αρχές ο βομβιστής χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και σκοτώθηκε επί τόπου. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι έδρασε μόνος του, αλλά οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ήταν μέλος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου. Πολλά παιδιά που δεν έβρισκαν τους γονείς τους μέσα στον πανικό, οδηγήθηκαν από την Αστυνομία σε κοντινά ξενοδοχεία.

Η στιγμή της επίθεσης

Η επίθεση έγινε με τη λήξη της συναυλίας στο εξωτερικό του Manchester Arena, την ώρα που οι θεατές έφευγαν από τον χώρο. Είναι πιθανόν ο δράστης να επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή είτε γιατί τότε βρήκε την ευκαιρία να δράσει είτε γιατί εκτίμησε ότι η προσοχή των θεατών και της ασφάλειας θα ήταν μειωμένη. Η ώρα ήταν ίδια με την επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2016 (όταν ένας ισλαμιστής οδηγώντας ένα καμιόνι όρμησε στο πλήθος που περπατούσε στην παραλία της πόλης).

Περιφερειακοί στόχοι

Καθώς τα αεροδρόμια και σχεδόν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γίνονται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι τρομοκράτες φαίνεται ότι επιλέγουν περιφερειακούς στόχους όπου εκτιμούν ότι οι έλεγχοι είναι λιγότερο αυστηροί.

Η προπαγάνδα των τζιχαντιστών

Τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής του ISIS έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις για επιθέσεις. Το ίδιο έκανε και ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα με ηχητικό μήνυμά του μέσω Internet. Οι υποψήφιοι «μάρτυρες» κλήθηκαν να δράσουν αυτόνομα, όπως μπορούν καλύτερα. Το μήνυμα ήταν σαφές: γίνετε «μάρτυρες» στις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.

Η διεθνής συγκυρία

Η επίθεση έγινε σε μία στιγμή έντονης διπλωματικής και πολιτικής δραστηριότητας. Η Βρετανία βρίσκεται στο μέσον της προεκλογικής εστρατείας εν όψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Ισραήλ, μόλις επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία όπου επιβεβαίωσε και ανανέωσε τη συμμαχία Ριάντ – Ουάσιγκτον ενώ έκανε και έκκληση για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου κατά του εξτρεμισμού της τρομοκρατίας. Ακολουθούν η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον Πάπα, η Σύνοδος του G7 στην Ταορμίνα της Ιταλίας και η Σύνοδος του NATO. Παρότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση της επίθεσης είναι βέβαιο ότι η σκιά της σφαγής στο Μάντσεστερ θα είναι παρούσα.

Η στιγμή της έκρηξης

O πανικός μετά την έκρηξη

Στο 9ο δευτερόλεπτο του βίντεο ακούγεται ο ήχος της έκρηξης μέσα από το στάδιο.

Το ρεπορτάζ και το βίντεο του CNN

Οι δηλώσεις της Αστυνομίας

Ανάληψη ευθύνης

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω τηλεγραφήματος στο «πρακτορείο ειδήσεων» Amaq, το κατεξοχήν προπαγανδιστικό τους όργανο. Είχαν
προηγηθεί διάφορα μηνύματα που εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους για την επίθεση, αλλά και ένα βίντεο (αμφισβητούμενης αυθεντικότητας) όπου ένας άνδρας απειλούσε ότι «αυτό ήταν η αρχή».

The post Ανέλαβε ευθύνη το ISISΣυνελήφθη 23χρονος – Τι ξέρουμε ως τώρα για το Μάντσεστερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα