Τι είδους Πρώτη Κυρία θα ήταν ο… Μπιλ Κλίντον;

Η Χίλαρι Κλίντον θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Εχει ένα «μυστικό όπλο», όπως το έχει χαρακτηρίσει. Πολλοί θα διαφωνήσουν, πάντως, όπως και να’ χει, η υποψήφια για το χρίσμα των του Δημοκρατικού Κόμματος έχει έναν σύζυγο που (δεν) τυχαίνει να είναι πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Και τι θα γίνει με τον Μπιλ Κλίντον εάν και όταν η Χίλαρι επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, όχι ως Πρώτη Κυρία αλλά ως πρόεδρος των ΗΠΑ;

«Θα μπορούσατε να με αποκαλείτε Αδάμ»,

δήλωσε πρόσφατα ο Μπιλ. Αστειευόταν αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ονομασία («First Gentleman»;) για τον σύζυγο μίας αμερικανίδας προέδρου γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει προηγούμενο μίας γυναίκας στο αξίωμα. Ο κ. Κλίντον θα εκπροσωπήσει έναν θεσμό που στις ΗΠΑ έχει φύλο, είναι προς το παρόν αποκλειστικά γυναικείος, δεν είναι συνταγματικά καθιερωμένος αλλά είναι επίσημα ανεπίσημος.

Ευτυχώς για τον ίδιο τον Κλίντον, ο 21ος αιώνας διαφέρει πολύ από τον 18ο και 19ο αιώνα. Γιατί πίσω στο παρελθόν ο 69χρονος πολιτικός θα έπρεπε να προσαρμόσει στα μέτρα του τον ρόλο μίας συζύγου που έπρεπε να ψήνει τα πιο φουσκωμένα cookies, να διοργανώνει απογεύματα με τσάι, να επιλέγει σερβίτσια από πορσελάνη και πάνω απ’ όλα να χαμογελάει πλατιά, με χάρη. Ευτυχώς για τον ίδιο, από τις αρχές του 20ου αιώνα κάποιες Πρώτες Κυρίες τόλμησαν να υπαινιχθούν ότι η σύζυγος του πιο ισχυρού άνδρα των ΗΠΑ μπορεί να έχει μία δική της ενασχόληση ακόμη και ένα δικό της επάγγελμα.

Η Φλόρενς Μαμπέλ Χάρντινγκ (Πρώτη Κυρία από το 1921 έως το 1923) ήταν μία περήφανη σουφραζέτα, είχε αναλάβει να επιβλέπει τις ομιλίες του συζύγου και προέδρου των ΗΠΑ, Ουόρεν, και έκανε ότι μπορούσε για να επηρεάζει τις συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Η Ελινορ Ρούζβελτ (από τον Μάρτιο του 1933 μέχρι τον Απρίλιο του 1945, η μακροβιότερη θητεία μίας Πρώτης Κυρίας) ήταν συγγραφέας και ακτιβίστρια για την προώθηση κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Η «Lady Bird», αλλιώς Κλάουντια Αλτα Τέιλορ Τζόνσον (1963-1969), εκσυγχρόνισε τον ρόλο της πριν κανε μετακομίσει στον Λευκό Οίκο: συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του Λίντον Τζόνσον.

Η υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, σε πρόσφατη ομιλία της στην Φλόριντα (REUTERS/Carlos Barria)

Αργότερα ήρθε στο προσκήνιο η Χίλαρι Κλίντον. Αποφοίτησε στη Νομική του Yale σε μία χρονιά που το 90% των φοιτητών ήταν άνδρες, έγινε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στη νομική εταιρεία Rose Law στο Αρκάνσας έναν χρόνο αφότου ο άνδρας της έγινε γερουσιαστής στο Αρκάνσας, κράτησε το «Ρόνταμ» αρνούμενη να υιοθετήσει το επίθετο του συζύγου της –θα υπέκυπτε αργότερα- και έγινε η πρώτη Πρώτη Κυρία που απέτυχε στην παραδοσιακή, επίσημα ανεπίσημη, υποχρέωση του αξιώματός της: να ευχαριστεί τον άνδρα της (βλ. Μόνικα Λεβίνσκι).

Αλλά η Χίλαρι είχε προειδοποιήσει από την αρχή το μιντιακό κοινό των ΗΠΑ. «Θα μπορούσα να είχα μείνει σπίτι, να έψηνα κουλουράκια και να έπινα τσάι. Επέλεξα όμως να εκπληρώσω το επάγγελμά μου», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της. Ο μισός γυναικείος πληθυσμός την αγάπησε ακριβώς γι’ αυτήν την ατάκα, ο άλλος μισός παρεξηγήθηκε και κάπως έτσι η Χίλαρι κλήθηκε -ως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του άνδρα της- να αποδείξει δημοσίως ότι μπορεί να ανταποκριθεί και στον ρόλο μίας Κυρίας που έχει τις ρίζες του στον 18ο και 19ο αιώνα. Συμμετείχε σε μία live εκπομπή μαγειρικής που διοργάνωσε το περιοδικό Family Circle όπου συναγωνίστηκε την τότε Πρώτη Κυρία, Μπάρμπαρα Μπους, για την καλύτερη συνταγή cookies. (Νίκησε).

Αρα, δύο δεκαετίες αργότερα, ο Μπιλ μπορεί να εμπνευστεί από τον πρωτοποριακό ρόλο που υπέδειξε η ίδια του η σύζυγος, από το 1993 έως το 2001. Να καθορίσει ο ίδιος τι μπορεί να σημαίνει ένας «Αδάμ» στον Λευκό Οίκο. Μπορεί να έχει κάποιον ρόλο στην κυβέρνηση. Αλλωστε Χίλαρι έχει υπαινιχθεί ότι ίσως τον κάνει αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και έχει διαβεβαιώσει ότι θα είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στους σύμβουλούς της.

Μπορεί πάλι να επιλέξει να κρατήσει μία απόσταση ασφαλείας από τον Λευκό Οίκο. Κάτι τέτοιο κάνει η σημερινή Πρώτη Κυρία. Η Μισέλ Ομπάμα, επίσης δικηγόρος, έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία όρεξη να κυνηγήσει το αξίωμα του συζύγου της και μέχρι σήμερα έχει εξαπολύσει διαφορετικές ανεξάρτητες δραστηριότητες στις ΗΠΑ ή εκστρατείες προώθησης της υγιεινής διατροφής. Παρότι ο Μπιλ έχει μία «ανεξάρτητη» δραστηριότητα από το 2001 -το Ιδρυμα Κλίντον έχει συγκεντρώσει σχεδόν δύο δισ. δολάρια- ενώ έχει κόψει το κρέας, το τυρί, το γάλα, ακόμη και το ψάρι από το 2010, επιλέγοντας μία πιο υγιεινή ζωή, μάλλον δεν θα αρκεστεί σε αυτό το μοντέλο της «Πρώτης Κυρίας».

Ενα πάντως είναι σίγουρο. Κανένας δεν θα του ζητήσει να ψήσει κουλουράκια.

The post Τι είδους Πρώτη Κυρία θα ήταν ο… Μπιλ Κλίντον; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα