Θάνατος, μαριχουάνα, προφυλακτικά / Τι ψήφισαν χθες οι Αμερικανοί

Οι αμερικανοί πολίτες στην παράλληλη ψηφοφορία των 150 κυβερνητικών μέτρων που αφορούν πλείστα θέματα της μελλοντικής πορείας της χώρας και της καθημερινής ζωής μέσα σε αυτήν, ψήφισαν μεταξύ άλλων υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, κατά της χρήσης των προφυλακτικών στις ερωτικές ταινίες, υπέρ της θανατικής ποινής και της οπλοκατοχής, κατά του εθνικού συστήματος υγείας και των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού της κλιματικής αλλαγής…

Με άλλα λόγια ψήφισαν Τραμπ «δαγκωτό». Ειδικότερα:

Νομιμοποίηση της μαριχουάνας

Υπέρ: Ως το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου είχαν εγκρίνει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτη και η Νεβάδα. Από την άλλη είχαν εγκρίνει την ιατρική χρήση η Φρόριντα, η Βόρεια Ντακότα και το Αρκανσο.

Κατά: Τη μη νομιμοποίηση της χρήσης ζητά η Αριζόνα.

Το 2012 η χρήση της μαριχουάνας είχε νομιμοποιηθεί στην Ουάσινγκτον και στην πολιτεία του Κολοράντο. Ακολούθησαν το Ορεγκον και η Αλάσκα.

Σύμφωνα με τον Ιθαν Νέιντελμαν, διευθυντή της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Drug Policy Alliance που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια η οποία από τον Οκτώβριο είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (πήρε τη θέση της Βρετανίας) αναμένεται να αναπτύξει αγορά ψυχαγωγικής καννάβεως μεγαλύτερη από τη συνολική του Κολοράντο, του Ορεγκον, της Ουάσινγκτον και της Αλάσκας.

Πάντως με τη σταδιακή νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής και της ιατρικής χρήσης στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια η νόμιμη κάνναβη αποτελεί πλέον την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αμερικανική βιομηχανία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως ως το 2020 τα έσοδα αυτής της αγοράς θα φτάσουν τα 22 δις δολάρια. Προς το παρόν πάντως η κάνναβη, παρά τη σταδιακή της νομιμοποίηση, παραμένει ένα παράνομο ναρκωτικό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

(Reuters)Υποχρεωτική χρήση προφυλακτικών

Κατά: Η Καλιφόρνια καταψήφισε τον νόμο που θα υποχρέωνε τις εταιρείες παραγωγής πορνό ταινιών του Χόλυγουντ να επιτρέπουν στους πορνοστάρ να φορούν προφυλακτικό στα γυρίσματα των ταινιών – προς αποφυγήν ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Θανατική ποινή

Υπερ: Την καταδικαστική εκτέλεση ενέκριναν η Οκλαχόμα και η Νεμπράσκα η επανέφερε την ποινή έπειτα από 40 χρόνια κατάργησης.

Η Καλιφόρνια έθεσε σε ψηφοφορία δύο μέτρα. Το ένα αφορά την κατάργηση της θανατικής ποινής και το άλλο την επίσπευση των διαδικασιών για την εκτέλεση της ποινής. Αυτή τη στιγμή είναι έγκλειστοι στις φυλακές της πολιτείας 741 καταδικασμένοι σε θάνατο, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση στην Καλιφόρνια από το 2006.

Αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου

Υπέρ: Από 8,50 δολάρια την ώρα (για τους ανήλικους εργαζόμενους) έως και 13,5 δολάρια την ώρα, υπερψήφισαν οι πολιτείες της Αριζόνας, της Ουάσινγκτον, του Κολοράντο, του Μέιν, και της Νότιας Ντακότα. Οι αυξήσεις θα αυξηθούν κλιμακωτά έως το 2020.

Στην Αριζόνα υπερψηφίστηκε και το δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας. Στη Νότια Ντακότα, ο κατώτατος μισθός για τους ανηλίκους είχε διαμορφωθεί στα 8,5 δολάρια την ώρα το 2014 ωστόσο φέτος διεξήχθη δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν έπρεπε να μειωθεί αυτός ο μισθός. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αρνητικό.

Κλιματική αλλαγή

Κατά: Οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον καταψήφισαν τον λεγόμενο φόρο του άνθρακα – τον πρώτο ανάλογο στις ΗΠΑ. Ο φόρος θα ανήρχετο αρχικά σε 25 δολάρια ανά τόνο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 2018. Με τα πέρασμα των χρόνων θα αυξανόταν και μετά από 40 χρόνια θα έφτανε τα 100 δολάρια ανά τόνο.

Κατά: Στην Φλόριντα καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση στα νοικοκυριά να πωλούν ηλεκτρισμό από τους ιδιωτικούς ηλιακούς θερμοσίφωνες, εφόσον διαθέτουν τέτοιους, σε άλλα νοικοκυριά τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό της πολιτείας. Περιβαλλοντικές ομάδες είχαν χαρακτηρίσει το μέτρο «ουσιαστικά ανέντιμο» επειδή υποστηριζόταν από την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού και επειδή θα έβλαπτε την περιφερειακή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

Νόμιμη οπλοκατοχή

Υπέρ: Ουάσινγκτον, Καλιφόρνια, Νεβάδα και Μέιν ψήφισαν υπέρ μέτρων και παραμέτρων, που επιτρέπουν τελικά την οπλοκατοχή. Στην Ουάσινγτον σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύεται, όπως στις οικογένειες με κρούσματα κακοποίησης. Στην Καλιφόρνια οι ιδιοκτήτες όπλων θα πρέπει να περνούν από ιατρικές εξετάσεις και ελέγχους γνώσεων προκειμένου να μπορούν να κατέχουν τα όπλα τους. Στη Νεβάδα ψηφίστηκαν εξετάσεις πριν από την αγορά ενός όπλου – εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες ένας γονιός μεταβιβάζει το όπλο του στο παιδί του.

Η Εθνική Εταιρεία Οπλοκατοχής έφερε αντιρρήσεις για όλα τα πιο πάνω μέτρα αλλά δεν κατάφερε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας.

Κατάργηση των αστέγων

Υπέρ: Το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Αντζελες ψήφισαν νόμους με στρατηγικές που στόχο έχουν να εξαλείψουν τους αστέγους.

Συγκεκριμένα το Λος Αντζελες φιλοδοξεί να επενδύσει 1,2 δισ. σε διάστημα 10 ετών με σκοπό να εξασφαλίσει στέγη και ασφάλιση στους αναξιοπαθούντες. Το μέτρο απαιτεί πλειοψηφία κατά 2/3.

Το δε Σαν Φρανσίσκο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τα αντίσκηνα των άστεγων στους δρόμους. Οι δισεκατομμυριούχοι Μάικλ Μόριτς (επιχειρηματίας), Ρον Κόνγουεϊ (επενδυτής) και Γουίλιαμ Ομπερντορφ (διαχειριστής κεφαλαίων), έκαναν μέχρι στιγμής δωρεές από 49,999 δολάρια ο καθένας για να υποστηρίξουν το μέτρο. Οι επικριτές του νόμου λένε ότι με αυτόν τον τρόπο οι άστεγοι εξαθλιώνονται ακόμη περισσότερο, δίχως να παρέχεται επαρκές κεφάλαιο για τη διευκόλυνση της κατάστασής τους.

(Getty Images) Πρόγραμμα υγείας

Κατά: Το Κολοράντο απέρριψε το πρόγραμμα ColoradoCare στο πλαίσιο του οποίου θα επενδύονταν 36 δισ. για τη δημιουργία του πρώτου εθνικού συστήματος των ΗΠΑ το οποίο θα παρείχε υπηρεσίες σε κάθε έναν πολίτη. Το πρόγραμμα αυτό το οποίο θα επέφερε φόρο 10% θα αντικαθιστούσε την ιδιωτική ασφάλιση. Η καταψήφιση του νόμου αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης Anthem και Kaiser οι οποίες χρηματοδότησαν την εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου.

Κατά: Η Καλιφόρνια καταψήφισε το νομοσχέδιο που είχε υποστηρίξει ο γερουσιαστής των ΗΠΑ και υποψήφιος για πρόεδρος των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς. Σύμφωνα με αυτό, η πολιτεία της Καλιφόρνιας θα προμηθευόταν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στην ίδια τιμή που τα προμηθεύεται το Υπουργείο για τις Υποθέσεις των Βετεράνων. Οι φαρμακοβιομηχανίες φυσικά είχαν ταχθεί κατά του νόμου και το κεφάλαιο που ξοδεύτηκε για την εκστρατεία τους έφτασε τα 109 εκατομμύρια δολάρια.

Απεριόριστο κυνήγι και ψάρεμα

Υπέρ: Οι πολιτείες της Ιντιάνα και του Κάνσας ψήφισαν υπέρ του «Δικαιώματος στο κυνήγι» χωρίς περιοριστικούς κανόνες.

Από το 1996, σταδιακά, 18 πολιτείες περιορίζουν τις απαγορεύσεις στο κυνήγι και στο ψάρεμα και θεσπίζουν πράξεις ως αναφαίρετα δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο που καταψηφίστηκε στις 8 Νοεμβρίου προωθούνταν ιδιαιτέρως από τις πολιτείες της Ιντιάνα και του Κάνσας, ωστόσο σύμφωνα με τους επικριτές του, δεν είχε αποτελεσματική νομική κάλυψη απέναντι στους παραβάτες.

The post Θάνατος, μαριχουάνα, προφυλακτικά / Τι ψήφισαν χθες οι Αμερικανοί appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα