«Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;»

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει έναν φίλο στη Γερμανία και μάλιστα αυτός, ο Μάρτιν Σουλτς, διεκδικεί την καγκελαρία της χώρας. Αλλά, όπως υπαινίσσεται σε άρθρο της η γερμανική («κίτρινη») εφημερίδα Bild, όσο προωθεί την ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρισκάρει την ίδια του την εκστρατεία για τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«H

ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Ελληνες. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί στα πόδια της μόνο όταν θα γίνουν ξανά επενδύσεις. Αυτό το βλέπουν εν τω μεταξύ και όλοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες», σχολίασε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), στην εφημερίδα η οποία τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο ως εξής: «Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;».

Σε ερώτημα για το κούρεμα του χρέους -ζήτημα το οποίο έχει χωρίσει σε διαφορετικά στρατόπεδα τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ- o κ. Σουλτς επεσήμανε με νόημα τον κίνδυνο της «διάσπασης της ηπείρου», η οποία, όπως παρατηρεί και ο αρθρογράφος, δεν είναι προς το γερμανικό συμφέρον.

Ασφαλώς, τη στάση του Σουλτς -και ειδικότερα παλαιότερες τοποθετήσεις του υπέρ των ευρωομολόγων και των ελαφρύνσεων του χρέους- καλωσορίζει η ελληνική κυβέρνηση. «O κ. Σούλτς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι κατανοεί τα ελληνικά προβλήματα και πόσο αναγκαία είναι μια κοινή λύση με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης», σχολίασε στην ίδια εφημερίδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Παράλληλα, όμως, τέτοιες τοποθετήσεις του κ. Σουλτς είναι βούτυρο στο ψωμί του στενού συνεργάτη της Ανγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γνωρίζοντας ότι το γερμανικό κοινό έχει κουραστεί με την «περίπτωση» της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη στάση του κ. Σουλτς εναντίον του. «Για να φτάσουμε σε μια ΕΕ ανάληψης ευθύνης (για τα χρέη των χωρών μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Ελληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος του SPD έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Οχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία».

Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε κλιμάκωσε την επίθεση κατά του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, παρουσιάζοντάς τον ως τον… Τραμπ της Ευρώπης. Σχολίασε ότι ότι στη ρητορική του αναμειγνύει με επιτυχία τον Ομπάμα και τον Τραμπ. «Οταν ο Σουλτς φωνάζει στους οπαδούς του «κάντε και πάλι την Ευρώπη μεγάλη» είναι επακριβώς αυτό που λέει ο Τραμπ», τόνισε. «Με τον λαϊκίστικο τρόπο με τον οποίο εξορκίζει την υποτιθέμενη ρήξη της κοινωνίας ακολουθεί τη μέθοδο του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα».

The post «Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα