Τέσσερις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους από τον Βενιζέλο

12:48 3/6/2017 - Πηγή: Protagon

Με νέα παρέμβασή του, σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και προτείνει πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί -ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου- παρουσιάζοντας τέσσερα προαπαιτούμενα για ένα βιώσιμο χρέος.

«Το

χρέος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, όχι πρωτίστως οικονομικά, αλλά πολιτικά και νοοτροπιακά», αρχίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αλλά, επισημαίνει: «το δημόσιο χρέος μπορεί από βάρος του παρελθόντος να καταστεί το κλειδί του μέλλοντος».

Το πρώτο που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τις 15 Ιουνίου, είναι μία μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, αλλά θα έχει τη σφραγίδα του ESM, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ο πραγματικός δανειστής, αυτός που κάνει τους χειρισμούς στην αγορά για την εφαρμογή των βραχυπροθέσμων μέτρων και αυτός που καλείται να εφαρμόσει τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

Οπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος, «επιδίωξη είναι από το βήμα που έκανε ήδη το ΔΝΤ να χρησιμοποιεί ως κριτήριο το ύψος των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών, να πάμε στην ορθή απεικόνιση του χρέους σε παρούσα αξία και να δούμε, επί του πεδίου, χρονιά-χρονιά, ποιο είναι το ύψος των τόκων και των χρεολυσίων του μεσομακροπρόθεσμου χρέους, δηλαδή του χρέους με διάρκειά άνω του ενός έτους που πρακτικά απορρέει από τα ομόλογα και τα δάνεια».

Να το δούμε αυτό με βάση τον πραγματικό ρυθμό αναχρηματοδότησης των δανείων του επίσημου τομέα με δανεισμό από την αγορά, με ένα πιθανολογούμενο επιτόκιο δανεισμού που θα επηρεάζεται θετικά από την υποστήριξη της Ελλάδας μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Το επίπεδο των πραγματικών χρημοτοδοτικών αναγκών είναι σαφώς χαμηλότερο από το όριο του 15-20% του ΑΕΠ, εφόσον διαχωριστεί το βραχυπρόθεσμο από το μεσομακροπρόθεσμο χρέος.

Υστερα, ο πολιτικός υπογραμμίζει τη σημασία της μεσοπρόθεσμης εξομάλυνσης της καμπύλης των τόκων. Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση δέχθηκε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022, αλλά το 2022 έχουμε λογιστική εκτίναξη των τόκων στα 18 δισ., ενώ φέτος είναι 5.5 δισ. «Αυτό συμβαίνει γιατί σωρεύονται λογιστικά οι τόκοι της περιόδου χάριτος 2012-2022, και εκτινάσσονται το 2022, 2023, 2024 και 2026. Μιλούν συνεχώς για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 και το πιο επείγον μέτρο, το οφθαλμοφανές, που είναι η λογιστική εκτίναξη των τόκων τις χρονιές αυτές, δεν αντιμετωπίζεται, ενώ το 2012 εθεωρείτο προφανές ότι αυτό θα διευθετηθεί», τονίζει.

Επιπλέον, είναι αναγκαία η ορθή προβολή των χρηματοδοτικών αναγκών για τόκους και χρεολύσια η οποία θα οδηγήσει σε σοβαρή συζήτηση με τους πιστωτές. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, θα επιτρέψει «αυτό που η Τράπεζα της Ελλάδος ( άρθρο Ι. Στουρνάρα, στην Καθημερινή της Κυριακής 28.5.17) προτείνει: τη μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον κάτι που προφανώς επηρεάζει τη σταθμισμένη μέση διάρκεια και το σταθμισμένο μέσο κόστος των δανείων αυτών και μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα στο βαθμό που δεν επηρεάζει τα οικονομικά στοιχεία του EFSF / ESM και κυρίως των κρατών – μετόχων του».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει την παρέμβαση στο σύνολο των επισήμων δανείων. «Εως τώρα συζητάμε μόνο για το δάνειο του EFSF του 2012. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αφορούν μόνον αυτό. Δεν μιλάμε για το πρώτο δάνειο που ήταν διακυβερνητικό, το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF), ούτε για το τρίτο δάνειο του ESM. Μεγαλύτερη σημασία από το να αγοράσει ο ESM/EFSF το δάνειο του ΔΝΤ, έχει να περιέλθει στον ESM το δάνειο GLF, το οποίο έχει την ιδιορρυθμία ότι ακουμπά στους προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά στοιχεία των κρατών-μελών, διότι δεν παρεμβάλλεται ενδιάμεσος φορέας», τονίζει.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτές οι παρεμβάσεις θα επιτρέψουν μία σοβαρή διαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα και την «ανταλλαγή» δημοσιονομικού χώρου αναπνοής, με μεταρρυθμίσεις που βοηθούν την αναπτυξιακή εκτίναξη.

The post Τέσσερις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους από τον Βενιζέλο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα