Τέλος εποχής: Μετά από 35 χρόνια, ο Τζέρι Ανταμς αποχωρεί από την ηγεσία του Sinn Féin

Το εθνικιστικό κόμμα της Ιρλανδίας Sinn Féin εξέλεξε το Σάββατο την Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ ως τη νέα του πρόεδρο. H 48χρονη ΜακΝτόναλντ διαδέχεται τον ιστορικό ηγέτη του, τον Τζέρι Άνταμς, ο οποίος ηγείτο του κόμματος εδώ και σχεδόν 35 χρόνια.

Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Sinn Féin, ενώ παράλληλα μια άλλη γυναίκα, η Μισέλ Ο΄Νιλ θα είναι η νέα αντιπρόεδρος.

Και οι δύο υποψήφιες εκλέχτηκαν τυπικά, χωρίς

να έχουν ανταγωνιστές.

Ο Ανταμς, ο ηγέτης του κόμματος που το έβγαλε από το περιθώριο και διαπραγματεύτηκε την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία εδώ και 20 χρόνια, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο την πρόθεσή του να αποχωρήσει.

Χωρίς αυτόν, όπως είπε η νέα πρόεδρος, δεν θα υπήρχε ούτε ειρήνευση ούτε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε δεκαετίες ταραχών, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες άτομα.

Το νέο ηγετικό δίδυμο του κόμματος: η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ (δεξιά) και η Μισέλ Ο΄Νιλ (REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

«Πριν από 50 χρόνια, όταν έγινα μέλος του κόμματος, το Σιν Φέιν ήταν απαγορευμένο κόμμα», είπε την Παρασκευή στην ομιλία του. «Είμασταν εγκαταλειμμένοι, γονατιστοί. Τώρα σηκωθήκαμε στα πόδια μας», εξήγησε.

Η αποχώρηση έρχεται σε μια περίοδο όπου η τύχη της Βόρειας Ιρλανδίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αλλά από μία άλλη οπτική.

Το Brexit απειλεί να την αποκόψει από την Ιρλανδία, θέτοντας περιορισμούς στην ζωή και την μετακίνηση των κοινοτήτων και στις δύο πλευρές του «αόρατου» συνόρου που υπάρχει σήμερα.

Αν η Βόρεια Ιρλανδία έχει ειδικό καθεστώς, θα ακυρωθεί σε σημαντικό βαθμό η λογική του Brexit, που είναι η πλήρης αποχώρηση από την ΕΕ. Αν, αντίθετα, δεν έχει ειδικό καθεστώς θα βρεθεί να είναι περιοχή εκτός ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

The post Τέλος εποχής: Μετά από 35 χρόνια, ο Τζέρι Ανταμς αποχωρεί από την ηγεσία του Sinn Féin appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα