Πόσο «αγγλικές» είναι οι αγγλικές ομάδες

Ενας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα εξαγορών και επενδύσεων από επενδυτές από την Αμερική, την ανατολική Ευρώπη και την Ασία πρόκειται να προστεθεί με την επικείμενη εξαγορά της Εβερτον από υπερατλαντικά κεφάλαια.

Όπως αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου, ομάδα αμερικανών και βρετανών επενδυτών σκοπεύει να αγοράσει την ομάδα για 200 εκατομμύρια στερλίνες, με τις διαδικασίες να έχουν προχωρήσει αρκετά. Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι τώρα στη φάση του λογιστικού ελέγχου των οικονομικών της Εβερτον που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε περίπου

έξι εβδομάδες ώστε – αν ευοδωθεί – να ακολουθήσει η αγοραπωλησία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η πρόταση είναι άλλη μία προσπάθεια του νυν ιδιοκτήτη της Εβερτον, Μπίλ Κενράιτ, ο οποίος την κατέχει από το 1999, να πουλήσει το μερίδιό του. Ο ίδιος σημείωνε εδώ και πολλά χρόνια ότι ενδιαφέρεται να πωλήσει την ομάδα αν αυτό τη βοηθήσει να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους ομίλους της Premier League. Η πρόταση που αυτή τη στιγμή τρέχει είναι από τις πιο σοβαρές, σύμφωνα με τους Times. Μετά την πώληση, ο Κενράιτ μάλλον θα κρατήσει κάποιον τιμητικό τίτλο.

Ο Τζον Μουρς και ο Τσαρλς Νόελ που αντιπροσωπεύουν τους επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται την Εβερτον, είχαν προσπαθήσει στις αρχές της χρονιάς να αγοράσουν το 33% της Σουόνσι Σίτι, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε μετά από διαφωνίες των εκπροσώπων των οπαδών της ομάδας οι οποίοι δεν την αποδέχονταν.

Η περίπτωση της Εβερτον, αν ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης, θα είναι η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες όπου ομάδα της βρετανικής Premier League δέχεται ενίσχυση από αμερικανικά κεφάλαια. Μόλις αυτήν την εβδομάδα η Κρίσταλ Πάλας συμφώνησε στην πώληση του 36% σε δύο επενδυτές ένας από τους οποίους είναι ο ιδιοκτήτης των Φιλαδέλφεια 76ερς του ΝΒΑ.

Οι βαθιές τσέπες είναι πλέον στην Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία και αυτές είναι που, όλο και περισσότερο, βάζουν χρήματα για το βρετανικό ποδόσφαιρο

Αυτή η σταδιακή πώληση των ομάδων συνεχίζεται εδώ και κάποια χρόνια, και δείχνει ότι η ροή των κεφαλαίων έχει αλλάξει πορεία. Τα υπερπολύτιμα σε εποχές εντατικής εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου ποσά έρχονται από χώρες που δεν έχουν πάντα κάποια σημαντική παράδοση στο άθλημα, αλλά έχουν πολύ βαθύτερες τσέπες από τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Η Λίβερπουλ, για να περιοριστεί κανένας σε βρετανικές ομάδες, εξαγοράστηκε το 2010 για 300 εκατομμύρια λίρες από τη New England Sports Ventures, η οποία κατέχει και την αρκετά δημοφιλή ομάδα μπέιζμπολ Boston Sox. Αμερικανικά κεφάλαια κατέχουν σημαντικό μέρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, την Σίτι, κατέχουν από το 2008 ιδιοκτήτες με βάση το Αμπού Ντάμπι. Μεγάλη και διαχρονική είναι, ακόμη, η επένδυση του Ρομάν Αμπράμοβιτς για την αγορά και τη διαχείριση της Τσέλσι εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανένας και τα τεράστια ποσά, που επίσης έρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, για διαφημίσεις και χορηγίες. Ενα από τα πλέον προβεβλημένα παραδείγματα η φανέλα της Μπαρτσελόνα, η οποία εγκατέλειψε το 2010 την πρακτική να αποφεύγει τις εμπορικές χορηγίες για χάρη της Qatar Airways και 30 εκατομμύρια λίρες το χρόνο.

The post Πόσο «αγγλικές» είναι οι αγγλικές ομάδες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα