Τα νέα πρόσωπα στη ΝΔ

Η οργανωτική αναδιάταξη της ΝΔ ιεραρχείται από τη νέα ηγεσία του κόμματος ως η ύψιστη προτεραιότητα στο δρόμο για την επαναφορά της κεντροδεξιάς παράταξης σε τροχιά εξουσίας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το σχέδιο των 111 ημέρων θα είναι ο οδικός χάρτης της αναγέννησης της παράταξης, με σημαντικό πολιτικό σταθμό το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο προσδιορίζεται χρονικά σύμφωνα με καλά

ενημερωμένες πηγές, σε περίπου ένα τρίμηνο από τώρα, δηλαδή τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Θα έχει, εξάλλου, προηγηθεί το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, όπως ορίζει το Καταστατικό.

Τον κ. Μητσοτάκη πλαισιώνει μία νέα γενιά γαλάζιων στελεχών, που αναμένεται να αποτελέσει την ομάδα κρούσης της ΝΔ και σε κάθε περίπτωση θα αξιοποιηθεί σε θέσεις – κλειδιά για την αποτελεσματικότερη αντιπολιτευτική προσπάθεια του κόμματος. Μεταξύ αυτών οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (που παραιτήθηκε από γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος), οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Μπεκίρης (προαλείφεται για τη θέση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου ) και Νίκος Γεωργιάδης, αλλά και οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος. Η πρώτη αλλαγή, η οποία θα ανακοινωθεί το μεσημέρι της Τρίτης και αφού θα έχουν υπογραφεί τα πρακτικά της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής από την ΚΕΦΕ, αφορά στο Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος θα είναι ο νέος γενικός διευθυντής του κόμματος, διαδεχόμενος τον Κώστα Τσιμάρα. Ο κ. Παπαθανάσης τοποθετήθηκε πρόεδρος στις Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε το Νοέμβριο του 2012 από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τα στελέχη που θα επιλεχθούν

Σήμερα Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει πολύ κρίσιμα ραντεβού, από τα οποία, θα προκύψει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια στελέχη θα κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σημειώνεται, πως ύστερα από συνάντηση του νέου προέδρου με τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, συμφωνήθηκε πως ο τελευταίος θα παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση έως το τακτικό Συνέδριο. Ο κ. Μητσοτάκης θα δει διαδοχικά στις 12:30 το μεσημέρι τον Κώστα Καραμανλή, στις 13:30 τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει κρίσιμες συναντήσεις αργότερα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, η βοήθεια των οποίων απεδείχθη πολύτιμη, βάσει και της πρώτης ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό που εκπέμπεται από το περιβάλλον του νέου προέδρου είναι πως οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη θα συμμορφωθούν με την αρχή της δημιουργικής ανανέωσης, που υπηρέτησε καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ωστόσο, επουδενί, δεν θα συμπεριφερθεί με ρεβανσισμό έναντι των μέχρι πρότινος εσωκομματικών του αντιπάλων.

Θεωρείται περίπου βέβαια η πολιτική αναβάθμιση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος από την επομένη του πρώτου γύρου δημοσιοποίησε τη στήριξη του προς τον κ. Μητσοτάκη, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως εφόσον η νέα ηγεσία κινηθεί στη λογική της δημιουργίας θέσεων Αντιπροέδρων, η μία από τις δύο θα καλυφθεί από τον βουλευτή της Β’ Αθήνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη δεύτερη θέση πιθανώς να προκριθεί ένα καραμανλικό στέλεχος, χωρίς, να αποκλείεται και η επιλογή του Γιάννη Πλακιωτάκη, που απολαμβάνει της εκτίμησης του νέου προέδρου. Καθοριστική θέση αναδεικνύεται αυτή του εκπροσώπου Τύπου και εδώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon.gr, το πρόσωπο που θα επιλεγεί δεν θα είναι βουλευτής, ενώ σύμφωνα με εισηγήσεις, που έχει δεχθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να μην είναι καν πολιτικό στέλεχος, αλλά άνθρωπος της αγοράς ή ακόμη και δημοσιογράφος.

Ανοιγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να προσεταιριστεί όλα τα μέλη της γαλάζιας ΚΟ, καθώς δεν είναι μυστικό ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε πολλούς υποστηρικτές στο συγκεκριμένο όργανο κατά την προεκλογική περίοδο. Μεταξύ των βουλευτών που ενδεχομένως να προκριθούν για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων είναι οι κυρίες Κεραμέως και Αραμπατζή, καθώς ο νέος πρόεδρος επιθυμεί να αξιοποιήσει αρκετές γυναίκες στο ανανεωμένο οργανόγραμμα του κόμματος και αμφότερες βοήθησαν την υποψηφιότητα του, ιδίως η κυρία Αραμπατζή, που δραστηριοποιήθηκε σε ένα νομό με πολιτικές ιδιαιτερότητες για τη ΝΔ, όπως είναι αυτός των Σερρών. Ακόμη ένα στέλεχος, που στάθηκε δίπλα στον κ. Μητσοτάκη είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ δεν είναι κρυφό ότι ο Μάκης Βορίδης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Σίμος Κεδίκογλου στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο, αφού είχε αποτύχει να περάσει σε αυτόν ο κ. Τζιτζικώστας. Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ είναι πιθανό να προκριθεί στέλεχος, που να προέρχεται από το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αξιοποιήσει την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν έως την Πέμπτη, όταν και θα συγκληθεί η ΚΟ.

Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και τον μέχρι προχθές αντίπαλο του, κ. Μεϊμαράκη. Το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, ως είθισται, θα είναι στην Κύπρο, την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί και ως υποψήφιος πρόεδρος στις αρχές της προεκλογικής του εκστρατείας.

The post Τα νέα πρόσωπα στη ΝΔ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα