Ψάχνουν τα κίνητρα -και τρομάζουν με το οπλοστάσιο- του μακελάρη του Λας Βέγκας

Μετά το σοκ, το τεράστιο «γιατί;». Και έπειτα η διαχρονική συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Πώς μπόρεσε ένας τέτοιος άνθρωπος να έχει συγκεντρώσει τόσα επιθετικά όπλα ώστε να σκοτώσει με την άνεσή του τόσους αθώους πολίτες;

Οι αμερικανικές Αρχές πασχίζουν ακόμα να βρουν τα κίνητρα για το δολοφονικό αμόκ του Στίβεν Πάντοκ ο οποίος άφησε πίσω του τουλάχιστον 59 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στο Λας Βέγκας.

Την ίδια ώρα,

τα αναπάντητα ερωτήματα για το πώς «ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σκότωσε εν ψυχρώ δεκάδες ανυποψίαστους θεατές μιας συναυλίας, αλλά και το εντυπωσιακό οπλοστάσιο που βρέθηκε στο σπίτι του ανοίγουν ξανά τη μεγάλη συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπέρντο, οι νεκροί από το μακελειό έφτασαν τους 59 νεκρούς ενώ άλλοι 527 είναι οι τραυματίες. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί ένας 23χρονος από τον Καναδά, μία γυναίκα από το Τενεσί και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

Δείτε: Εικόνες σοκ από το μακελειό

Εν τω μεταξύ, η έρευνα στην κατοικία του 66χρονου Πάντοκ αποκάλυψε ένα εφιαλτικό οπλοστάσιο: χιλιάδες σφαίρες και 18 πυροβόλα όπλα, αλλά και ποσότητες εκρηκτικών βρίσκονταν στην κατοικία του , στην πόλη Μεσκίτ, 120 χλμ. από το Λας Βέγκας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα 23 όπλα που είχε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου από το οποίο εξαπέλυσε την επίθεση.

This is what we know so far about the man behind the mass shooting on the Las Vegas Strip https://t.co/bfEoYreJJS

CNN (@CNN) October 3, 2017

Εντοπίστηκαν ακόμη υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν μπει και αυτές στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Την άνοιξη είχε αγοράσει μια καραμπίνα και ένα τουφέκι με τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές διατάξεις για την αγορά όπλων, αλλά είναι απίθανο αυτά τα όπλα να είχαν προκαλέσει μόνα τους το μακελειό.

Ερωτήματα χωρίς απάντηση άφησε για τους επιζώντες και τους οικείους των θυμάτων η σφαγή στο φεστιβάλ (REUTERS/Lucy Nicholson)

Ο τεράστιος αριθμός όπλων που είχε στην κατοχή του ο Πάντοκ και ξεπερνά κατά πολύ αυτό που θα μπορούσε να έχει κάποιος για αυτοάμυνα, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις –για πολλοστή φορά στις ΗΠΑ- για τους νόμους για την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία.

Η Νεβάδα, όπου βρίσκεται το Λας Βέγκας, έχει από τους πιο χαλαρούς νόμους για την κατοχή όπλων. Οχι μόνο οι ιδιοκτήτες όπλων δεν καταγράφονται, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι νόμιμη ακόμη και η ιδιωτική πώληση οπλισμού, σημειώνει το BBC.

Το προφίλ του δολοφόνου

Πέρα από όλα αυτά προβληματίζει το προφίλ του Πάντοκ. Συνταξιούχος λογιστής ο ίδιος ζούσε στο Μεσκίτ, μια πόλη περίπου 18.000 κατοίκων στη Νεβάδα, σε νεόδμητη, ήσυχη συνοικία, όπου διαμένουν κυρίως συνταξιούχοι. Ο Πάντοκ δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αστυνομικές αρχές, πέρα από κάποιες τροχαίες παραβάσεις.

Μαζί του ζούσε η Μαριλού Ντάνλεϊ, για την οποία αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι την αναζητούσαν οι Αρχές, φαίνεται όμως ότι βρισκόταν στην Ιαπωνία και δεν σχετίζεται με το μακελειό.

Αν και αργότερα το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να υιοθετήσει τις πράξεις του, να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό και να διαβεβαιώσει ότι δράστης ήταν «στρατιώτης» του ΙΚ, ο Πάντοκ δεν είχε σχέση με την ισλαμική τρομοκρατία.

Το σενάριο που επικρατεί για την ώρα είναι αυτό του «μοναχικού λύκου» και του «ψυχοπαθή», χωρίς να αναφερθεί στο σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Τα δύο σπασμένα παράθυρα του ξενοδοχείου από όπου ο Πάντοκ εξαπέλυσε την φονική επίθεση (REUTERS/Mike Blake)Πώς έγινε η επίθεση

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάντοκ ήταν καλά εξοπλισμένος και προετοιμασμένος.

Είχε νοικιάσει τρεις ημέρες νωρίτερα δύο γειτονικά δωμάτια στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Μανταλέι Μπέι, που του έδιναν τη δυνατότητα να στοχεύει από δύο διαφορετικές γωνίες, και είχε στην κατοχή του δέκα ημιαυτόματα τουφέκια, τα οποία βρέθηκαν μέσα στα δωμάτια.

Στις 22:08 της Κυριακής (τοπική ώρα, 08:08 της Δευτέρας στην Ελλάδα), πήρε θέση μπροστά στα παράθυρα του ενός από τα δύο δωμάτια κι άρχισε να πολυβολεί εναντίον του πλήθους το οποίο βρισκόταν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το ξενοδοχείο σε συναυλία μουσικής κάντρι.

Οι New York Times ανέλυσαν τον ήχο που ακούγεται σε ένα από τα βίντεο της επίθεσης και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Πάντοκ μπορεί να έριξε μέχρι και 100 σφαίρες σε εννέα δευτερόλεπτα, ένας ρυθμός που υποδηλώνει ημιαυτόματο όπλο, όπως τα AR-15.

Πιστεύεται πως αυτοκτόνησε πριν φθάσουν οι αστυνομικοί στο δωμάτιο όπου βρισκόταν.

The post Ψάχνουν τα κίνητρα -και τρομάζουν με το οπλοστάσιο- του μακελάρη του Λας Βέγκας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα