Συρία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με άμεση απάντηση αν χρησιμοποιηθούν χημικά

23:23 4/9/2018 - Πηγή: Protagon

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε, την Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «γρήγορα και κατάλληλα» αν οι δυνάμεις του σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιήσουν εκ νέου χημικά όπλα.

Με ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία υπογράμμισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Trump warns Assad, Syrian allies on reported

plan for Idlib province offensive https://t.co/0JBEd8SCtT pic.twitter.com/ILhMTtdm4s

FOX Business (@FoxBusiness) September 4, 2018

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -τον τελευταίο 1,5χρόνο- έχει διατάξει δύο φορές τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που υπό τις ΗΠΑ επιχειρεί στο Ιράκ και τη Συρία να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία, σε απάντηση στη χρησιμοποίηση, όπως ανέφερε η Ουάσινγκτον, χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις εναντίον αμάχων.

Με tweet του, τη Δευτέρα, ο Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, τονίζοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» διατρέχουν κίνδυνο «να σκοτωθούν».

President Bashar al-Assad of Syria must not recklessly attack Idlib Province. The Russians and Iranians would be making a grave humanitarian mistake to take part in this potential human tragedy. Hundreds of thousands of people could be killed. Don’t let that happen!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 3, 2018

Το Κρεμλίνο την Τρίτη απέρριψε την προειδοποίηση Τραμπ, τονίζοντας ότι η Ιντλίμπ είναι μια «φωλιά τρομοκρατίας». Ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η στάση μας παραμένει σταθερή ότι αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιλέξει ξανά να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν γρήγορα και κατάλληλα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα, Χάκαμπι Σάντερς.

Στην επαρχία Ιντιλίμπ «εκατομμύρια άμαχοι πολίτες βρίσκονται υπό την απειλή μιας επερχόμενης επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ, με τη στήριξη Ρωσίας και Ιράν», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, κάλεσε τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συνομιλήσουν επειγόντως για να αποτρέψουν μια αιματοχυσία στην Ιντλίμπ.

We are grateful for the leadership of our friends @UKUN_NewYork during their UN Security Council presidency in August. Onward to September, the United States' presidency, and #UNGA73.

Follow our presidency using the hashtag #USstrong.#UKPres #USstrong pic.twitter.com/Azk0bNVfor

— US Mission to the UN (@USUN) September 4, 2018

Οι ΗΠΑ, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, θα συγκαλέσουν την Παρασκευή συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας, την οποία το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επιθυμεί να επανακτήσει τον έλεγχο της με ρωσική στήριξη, ανακοίνωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Το ζήτημα της «Ιντλίμπ είναι σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η διπλωμάτης ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών των ΗΕ τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας συνάντησης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όπως είπε.

Τουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 13 άμαχοι, εκ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ρωσικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να βομβαρδίσουν ξανά την επαρχία Ιντλίμπ μετά από μια διακοπή 22 ημερών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητήριου Ραμί Αμπτνέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, οι επιδρομές είχαν στο στόχαστρο τους αρκετές περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών και τον τραυματισμό περίπου 30 ανθρώπων.

Οι επιδρομές έγιναν «στον απόηχο των επιθέσεων των ανταρτών ενάντια σε θέσεις δυνάμεων του καθεστώτος στην γειτονική επαρχία Λατάκια που είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς», τόνισε ο Ραχμάν.

Ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

The post Συρία: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με άμεση απάντηση αν χρησιμοποιηθούν χημικά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα