Σύνοδος Κορυφής/ Ο Κάμερον έφυγε, η Στέρτζον έρχεται

Μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής; Οχι, ακριβώς. Επειτα από σχεδόν 40 χρόνια, θα απουσιάζει η Βρετανία. Αυτό από μόνο του δείχνει πως η τωρινή συνάντηση των ηγετών της ΕΕ θα διαφέρει αρκετά από όλες τις προηγούμενες. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον πήγε στις Βρυξέλλες, είδε, μίλησε και απήλθε.

Αυτή, όμως, που μετέβη στις Βρυξέλλες για εντελώς άλλο σκοπό, ήταν η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. Μπορεί να μην μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο οι συναντήσεις που έχει κανονίσει να πραγματοποιήσει είναι άκρως σημαντικές. Υπό αυτό το πρίσμα, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίων. Ο μοναδικός που δεν προτίθεται να τη συναντήσει στην παρούσα φάση είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς όπως τόνισε η πλευρά του δεν είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Το σίγουρο είναι ότι το φλερτ ΕΕ-Σκωτίας ευνοεί αμφότερα τα μέρη. Η ΕΕ θέλει να υπετονίσει το «χαρτί» της Σκωτίας για να δείξει πως παραμένει αρραγής και ότι εξακολουθεί να είναι ο προνομιακός συνομιλητής για χώρες που δεν θέλουν να ακολουθήσουν το «κακό» παράδειγμα της Βρετανίας.

Φυσικά, η Σκωτία δεν διαθέτει το μέγεθος και το εκτόπισμα της Αγγλίας, εντούτοις μια πιθανή απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε να παραμείνει στην ΕΕ θα ήταν καίριο πλήγμα για τους θιασώτες του Brexit που ονειρεύονταν μια «πανστρατιά» των βρετανικών δυνάμεων απέναντι στις Βρυξέλλες.

Οι κινήσεις των Σκωτσέζων

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν 62% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα. Θα ήταν συνεπώς «δημοκρατικά απαράδεκτο» οι Σκωτσέζοι να αποχωρήσουν από την ΕΕ «παρά τη θέλησή τους», δήλωσε (ξανά) την Τρίτη (28/06) η ηγέτης του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

Από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Στέρτζον είχε δηλώσει ότι είναι «πολύ πιθανό» ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, έπειτα από αυτό του 2014, στο οποίο επικράτησε το «όχι».

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη, μπροστά από το κοινοβούλιο του Εδιμβούργου εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά του Brexit.

«Υπάρχει κανείς εδώ που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ; Ναι!», φώναζε από το μεγάφωνο ένας νεαρός ενθαρρύνοντας το πλήθος να κινητοποιηθεί ώστε η Σκωτία να μείνει στην ΕΕ

«Η Σκωτία θέλει να την καλωσορίσουν στην ΕΕ», «Αφήστε τη Σκωτία να μείνει στην Ευρώπη», έγραφαν τα πανό που υψώνονταν ανάμεσα σε σημαίες της Σκωτίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να υπάρχει σε αυτές καμιά σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι τη Δευτέρα, ο υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας Φέργκους Ιγουινγκ μετέβη μόνος του στο Λουξεμβούργο για να συναντήσει ευρωπαίους ομολόγους του. Μια συνάντηση που είχε «προγραμματιστεί προ πολλού, μετά τον πρόσφατο διορισμό του», σύμφωνα με πηγή στην Κομισιόν.

«Αν ο σκωτσέζος υπουργός είναι εκεί γιατί η κυβέρνηση της Σκωτίας θέλει συμβόλαια. Μου φάνηκε απολύτως νόμιμο να μπορώ να τον συναντήσω», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Στεφάν Λε Φολ.

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης

Σε κοινή δήλωση θα καταλήξουν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών σήμερα που πραγματοποιείται η συνάντησή τους στις Βρυξέλλες χωρίς την συμμετοχή του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, στο προσχέδιο τα βασικά σημεία που τονίζονται είναι ότι η αποχώρηση πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στενός εταίρος και ότι ξεκινάει ένας προβληματισμός σχετικά με το μέλλον της ΕΕ που θα συνεχιστεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα.

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης:

Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις.Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η ενεργοποίηση.Oταν η ενεργοποίηση γίνει, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Eνωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.Η Ευρωπαϊκή Eνωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε ένα πολιτικό προβληματισμό σχετικά με το μέλλον που θα δώσει μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Αυτό απαιτεί ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

The post Σύνοδος Κορυφής/ Ο Κάμερον έφυγε, η Στέρτζον έρχεται appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα