Συνελήφθη ο «βασιλιάς των τσιγγάνων» – τον βρήκαν σε κρύπτη στο σπίτι του

Δεν μπόρεσε να διαφύγει και αυτή τη φορά την σύλληψη ο φυγόποινος Κώστας Βιλανάκης, αποκαλούμενος και «ο βασιλιάς των τσιγγάνων». Παρά την ειδική κρύπτη που είχε κατασκευάσει στον τοίχο του σπιτιού του στη Γιαννούλη Λάρισας, ώστε να γλιτώνει από τις εφόδους της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 62χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη παρουσία εισαγγελέα.

Ο Βιλανάκης είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του ανιψιού του το

1998, αλλά και για μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας που αποκαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια.

Ήταν Μάιος του 1998 όταν μετά από άγριο νυχτερινό πιστολίδι ανάμεσα σε μέλη δυο οικογενειών τσιγγάνων στον καταυλισμό της Γιαννούλης, έπεσε νεκρός ένας 25χρονος και τραυματίστηκε βαριά ένας 18χρονος.

Πρωταγωνιστής του επεισοδίου ο 43χρονος τότε Κώστας Βιλανάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από τους αδελφούς του Στέφανο και Γιάννη,τα ανίψια του Νίκο και Κυριάκο και άλλα μέλη της οικογένειάς του, πήγαν στο σπίτι ενός άλλου Βιλανάκη, συγγενή τους και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον όσων βρίσκονταν εκεί. Ανάμεσά τους, ο Θανάσης Βιλανάκης, ο γιος του Βασίλης, καθώς και οι Λάζαρος και Γιάννης Βιλανάκης.

Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυροβολισμών ήταν να σκοτωθεί ο Βασίλης Βιλανάκης, τον οποίο «γάζωσαν» με 12 σφαίρες, αλλά και να τραυματιστεί ο γιος του Κώστα Βιλανάκη, Αγγελος Βιλανάκης, που διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Λάρισας. Στο χώρο του μακελειού είχαν βρεθεί ένα καλάσνικοφ και πολλοί κάλυκες από πιστόλι και καραμπίνα.

Ο Βιλανάκης καταδικάστηκε για την δολοφονία του ανιψιού του στον καταυλισμό, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Όταν όμως αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του στο κύκλωμα τοκογλυφίας εκδόθηκε εις βάρος του νέο ένταλμα σύλληψης.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως τον Ιανουάριο του 2006 μετά τη σύλληψη 30χρονου Ρομά τη στιγμή που εισέπραττε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από ιδιοκτήτες καφετέριας της πόλης, στους οποίους είχε δανείσει με τόκο 10% τον μήνα. Χαρακτηριστικό του πόσο αδίστακτα ήταν τα μέλη του κυκλώματος είναι το γεγονός ότι ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε δανειστεί σε διάστημα 4 χρόνων 167.000 ευρώ, είχε καταβάλει συνολικά 536.000 ευρώ, αφού πρώτα πούλησε δύο σπίτια, ένα οικόπεδο και τρία αυτοκίνητα,και εμφανιζόταν να χρωστά ακόμη στον τοκογλύφο άλλες 204.000 ευρώ. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης καφετέριας είχε δανειστεί 85.000 ευρώ με τόκο 10% τον μήνα, είχε καταβάλει 156.000 ευρώ και χρωστούσε άλλες 130.000 ευρώ.

Δύο χρόνια μετά, στη Δικαιοσύνη οδηγήθηκαν συνολικά 49 άτομα, ως εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα της τοκογλυφίας. Εξ αυτών 23 κρίθηκαν αθώοι και 26 ένοχοι, εκ των οποίων επτά προέρχονταν από την ίδια οικογένεια των Ρομά της Λάρισας. Στον Κώστα Βιλανάκη επεβλήθη ποινή κάθειρξης 20 ετών, στον Κυριάκο Βιλανάκη 25 έτη, στον Γιώργο Βιλανάκη 23 έτη και χρηματική ποινή 10.500 ευρώ, στον Αγγελλο Βιλανάκη 4 έτη και 9 μήνες και χρηματική ποινή 10.500 ευρώ, στον Νίκο Βιλανάκη 21 έτη και 3 μήνες και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ, στον Δημήτρη Σιαμπάνη 16 έτη και 6 μήνες και χρηματική ποινή 40.500 ευρώ και στον Βασίλη Σιαμπάνη 16 έτη και χρηματική ποινή 40 χιλιάδων ευρώ.

Αγνωστο πώς, ο αρχηγός των τσιγγάνων κατάφερε και εξαφανίστηκε και παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν αρκετές φορές μια ανάσα από την σύλληψή του, δεν τα είχαν καταφέρει. Το περασμένο καλοκαίρι φέρεται να είχε εντοπιστεί στο εξωτερικό αλλά και πάλι κατάφερε να διαφύγει.

Σε μία ακόμη έφοδο στο σπίτι του στη Γιαννούλη (κατόπιν σχετικών πληροφοριών) οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό ένα – ένα τα δωμάτια και τελικά ο 62χρονος εντοπίστηκε μέσα σε ειδική κρύπτη, την οποία είχε σκάψει στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας, πίσω ακριβώς από τη πλάτη του κρεβατιού.

Στο σπίτι του βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν ασύρματοι συντονισμένοι με τη συχνότητα της αστυνομίας, ναρκωτικά δισκία και αναβολικά φάρμακα, κυνηγετικά όπλα, δύο αεροβόλα και φυσίγγια.

Ο Βιλανάκης συνελήφθη και οδηγήθηκε κατευθείαν στη φυλακή καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε διάταξη του εισαγγελέα για έκτιση υπολοίπου ποινής φυλάκισης για την ανθρωποκτονία (επτά χρόνια).

The post Συνελήφθη ο «βασιλιάς των τσιγγάνων» – τον βρήκαν σε κρύπτη στο σπίτι του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα