Συλλήψεις αυτονομιστών της ΕΤΑ στη Γαλλία

Πέντε άτομα συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Μπαγιόν της Γαλλίας, κατηγορούμενα για σχέσεις με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους έγινε με τη συνεργασία των γαλλικών και των ισπανικών αρχών.

Οι συλληφθέντες είναι τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, όλοι γαλλικής υπηκοότητας, και εντοπίστηκαν σε κατοικία του χωριού Λουχοσόα.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Λερού

«κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών» κάνοντας λόγο για ένα ισχυρό χτύπημα στην ΕΤΑ. Παράλληλα και ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε και αυτός ότι «η αστυνομία κατάφερε σημαντικό πλήγμα ενάντια στο οπλοστάσιο της ΕΤΑ στη Γαλλία».

Arrestations désarmement ETA. Une centaine de militants sont rassemblés depuis 22h @franceinfo pic.twitter.com/VD16IE7gtS

— Bleu Pays Basque (@Bleu_Basque) December 17, 2016

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου, συνελήφθη στο Ασκέν, που βρίσκεται κοντά στη Μπαγιόν ένας από τους τελευταίους ηγέτες της ΕΤΑ, ο Μικέλ Ιραστόρζα. Στις 14 Δεκεμβρίου, ένας ακόμα Βάσκος αυτονομιστής συνελήφθη στη Μασσαλία.

Και οι δύο συλλήψεις έγιναν έπειτα από συνεργασία ισπανικών και γαλλικών αρχών.

Η ΕΤΑ αποκήρυξε οριστικά τη βία τον Οκτώβριο του 2011, αλλά δεν παρέδωσε τα όπλα και αρνήθηκε να διαλυθεί. Για να κάνει αυτό, η οργάνωση ζητά να γίνουν διαπραγματεύσεις με το γαλλικό και το ισπανικό κράτος για την αποφυλάκιση 400 μελών της που κρατούνται. Η Μαδρίτη και το Παρίσι αρνούνται να δεχτούν το αίτημα.

The post Συλλήψεις αυτονομιστών της ΕΤΑ στη Γαλλία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα