Στον Φελίπε Γκονζάλες το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών

Ηταν μια σημαντική στιγμή. Για τον Φελίπε Γκονζάλες, εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία της Ισπανίας αλλά και της Ευρώπης, η βράβευσή του από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, σε ειδική τελετή στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού αποτελεί μία κορυφαία στιγμή κι έναν φόρος τιμής στη Δημοκρατία. Σε αυτήν, τη Δημοκρατία, αναφέρθηκε και ο κ. Καμίνης κατά την ομιλία του πριν από την βράβευση.

Ο Γιώργος Καμίνης στον χαιρετισμό του πριν από τη βράβευση του Φελίπε Γκονζάλες (twitter)

«Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητο κεκτημένο. Είναι

ένα διαρκές ζητούμενο!» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων για να υπογραμμίσει:

«Η βράβευση του κ. Γκονζάλες συνιστά μία ρητή διακήρυξη ότι η Δημοκρατία απαιτεί αγώνες και αφοσιωμένους. Φέτος, τιμούμε τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ισπανίας, με το Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας».

Η βράβευση του κ. Gonzalez συνιστά μία ρητή διακήρυξη ότι η δημοκρατία απαιτεί αγώνες και αφοσιωμένους ηγέτες #AthensDemocracyForum

— Δήμαρχος Αθηναίων (@AthensMayor) September 14, 2017

Ο πρώην επικεφαλής (από το 1974 έως το 1997) του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο για 14 χρόνια (1982 – 1996), έλαβε από τον κ. Καμίνη το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών». Ο 75χρονος Γκονζάλες συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών εκλεκτών καλεσμένων που τιμούν ήδη με την παρουσία τους το 5ο Athens Democracy Forum (13 – 17 Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιείται από τους The New York Times, σε συνεργασία με το Ταμείο για τη Δημοκρατία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον δήμο Αθηναίων και την εφημερίδα Καθημερινή, με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Φελίπε Γκονζάλες έγινε δεκτός από τον Γιώργο Καμίνη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, σε μία τελετή «προετοιμασίας» της βραδυνής με τη βράβευση του ισπανού πολιτικού.

Καλωσορίσαμε τον κ. Gonzalez στο Δημαρχείο, λίγο πριν τη βράβευσή του με το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών #AthensDemocracyForum pic.twitter.com/bJk9VQ7mx4

— Δήμαρχος Αθηναίων (@AthensMayor) September 14, 2017

Ο Γιώργος Καμίνης υποδέχεται τον Φελίπε Γκονζάλες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας (INTINEnews)

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» απονεμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Με το βραβείο αυτό ο δήμος Αθηναίων επιλέγει να τιμήσει προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, δημοκρατικά ενεργούς πολίτες και φορείς, οι οποίοι συμβάλλουν με τη στάση και το έργο τους στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βραβείο αποτελεί μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων το 2016 και απονέμεται κάθε χρόνο περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Το 1ο «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» είχε απονεμηθεί το 2016 στον Κένεθ Ροθ , εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch).

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, Ελενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά αποτυπώνει τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο (επι)κέντρο. Στη δεύτερη όψη, χαράσσεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.

The post Στον Φελίπε Γκονζάλες το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα