Στο τραπέζι της συνάντησης με Τσίπρα η παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστικών

Για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους τρεις ανώτατους δικαστικούς (προέδρους του Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) στον απόηχο της αναταραχής με την αναβληθείσα διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και της συνακόλουθης παραίτησης δύο εκ των αντιπροέδρων του από την Ενωση Δικαστών ΣτΕ, έχουν γραφτεί πολλά. Αυτό που είχε γίνει γνωστό είναι ότι οι ανώτατοι δικαστικοί είχαν συζητήσει και μισθολογικά θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα,

ο οποίος μάλιστα φέρεται να «υποσχέθηκε» και αυξήσεις που αφορούν τα ανώτατα κλιμάκια. Ομως σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα μία άλλη πτυχή της ατζέντας, η οποία μάλιστα συνιστά κορυφαίο συνταγματικό ζήτημα:

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, συζητήθηκε και η παράταση του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, που ορίζει ότι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67.

Κατά το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες (περίπου 60 με 70) εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου, τέθηκε, από τους ίδιους τους τρεις ανώτατους δικαστικούς και όπως ανέφερε στους δικαστές η κυρία Θάνου «η θέση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ θετική».

Πάντως, το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, έχει προκαλέσει ήδη σάλο μέσα στη Δικαιοσύνη, καθώς εκλαμβάνεται από πολλούς ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να μείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο, καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και αν πράγματι καταστεί εφικτό να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση με νόμο, θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια.

Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο, στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί παράγοντες της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα και ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Η κυρία Θάνου, όπως είπε, έθεσε το θέμα στον Πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών» ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας, ενώ στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Για αυτόν τον λόγο οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί τόνισαν στον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση -να αυξηθεί το όριο και έτσι να μείνει και η κυρία Θάνου στη θέση της για τρία ακόμα χρόνια- καθώς, όπως εξήγησαν στον κ. Τσίπρα, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, ώστε να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει. Αλλά χρειάζεται, λένε, να ισχύει και το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν να μην αντίκειται στο Σύνταγμα…

The post Στο τραπέζι της συνάντησης με Τσίπρα η παράταση της θητείας των ανωτάτων δικαστικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα