Τρίτη ημέρα μάχης με τη φωτιά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Το βράδυ της Δευτέρας ήταν η δεύτερη νύχτα κατά την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική, όπου οι διαδοχικές αναζωπυρώσεις απείλησαν ξανά σπίτια. Ετσι, από τις 06:30 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού στις οποίες εναπόθεταν όλοι τις ελπίδες τους για τον περιορισμό του μετώπου. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα ελικόπτερα – βέβαια, δεν αποκλειόταν το να ενισχυθούν οι δυνάμεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας εντοπιζόταν στην πλευρά

του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ της Δευτέρας κινείτο με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας, τα οποία κινδυνεύουν όταν η φωτιά ξεφεύγει από εκεί. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν, με κάθε μέσο, να τα σώσουν. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή δεν διέθεταν ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Οπως δήλωσε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στο ραδιόφωνο 24 7 στους 886, η φωτιά κινείτο απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλούσε κατοικημένες περιοχές.

Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρισκόταν στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνταν από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο είχε κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγιο Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού. Η μεγάλη μάχη δινόταν στην περιοχή Σαλαμίδι όπου, κατά πληροφορίες, εκκενώθηκαν τρία σπίτια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η φωτιά στον Κάλαμο την Τρίτη είχε αναζωπυρωθεί στην περιοχή του Βλαστού και έφθανε, μάλιστα, κοντά σε σπίτια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν και η φωτιά στο Γραμματικό.

Ενα Σινούκ επιχειρεί στον Κάλαμο (ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/IntimeNews)

Το απόγευμα της Δευτέρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Την ίδια στιγμή, δεν σταμάτησαν οι φωνές οι οποίες έκαναν λόγο για ολιγωρίες και έλλειψη συντονισμού, προσθέτοντας ευθείες βολές αναφορικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων που συμμετείχαν στην κατάσβεση, αλλά και τον γερασμένο στόλο. Ετσι, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Twitter έδωσε όλα τα στοιχεία για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιχείρησαν στις φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

2CL-415 πέταξαν συνολικά 6 εξόδους με 20,7 ώρες, ενώ 3CL-215 πέταξαν συνολικά 5 εξόδους με 11,5 ώρες στην πυρκαγιά στον Κάλαμο.

— HAFspokesman (@HAFspokesman) August 14, 2017

Σε δύο μέτωπα επιχειρούσαν, πάντα την Τρίτη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανάληψη Αμαλιάδας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Το ένα μέτωπο βρισκόταν προς την περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσα και το δεύτερο προς τη μονή της Ανάληψης. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης πραγματοποιούσε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο τύπου Σινούκ, ενώ περίπου στις 08:30 ξεκίνησε τις πτήσεις και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Καναντέρ. Οσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούσαν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης, σε όλα τα μέτωπα ανά την Ελλάδα, ήταν να μπορέσουν να οριοθετηθούν οι πυρκαγιές σύντομα, καθώς το πρωί της Τρίτης δεν φυσούσε ιδιαίτερα στη χώρα, αλλά προβλεπόταν -κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας- να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα έφταναν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς έδινε πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίσαμε 55 #δασικές #πυρκαγιές, 27 #αστικές #πυρκαγιές, και 15 #παροχές #βοηθείας.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 15, 2017

Για πέμπτη ημέρα η Ζάκυνθος καιγόταν από τη μεγάλη πυρκαγιά, αν και -πλέον- δεν κινδύνευαν κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, καλύτερη ήταν η κατάσταση στην Κεφαλονιά, όπου τα τέσσερα μέτωπα της Δευτέρας βρίσκονταν υπό μερικό έλεγχο, αλλά και στην Ηλεία, όπου οι πυρκαγιές βρίσκονταν σε ύφεση. Από νωρίς το πρωί του Δεκαπενταύγουστου στη Ζάκυνθο επιχειρούσε ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνδράμοντας την προσπάθεια των περισσότερων από εκατό πυροσβεστών που μάχονταν τις φλόγες από το έδαφος. Η φωτιά με το πολύ μεγάλο μέτωπο και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις είχε δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, ενώ στο νησί εξακολουθούσαν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που έκαναν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Ολη την προηγούμενη νύχτα άλλωστε οι διάσπαρτες εστίες απαιτούσαν τη διάσπαση του ανθρώπινου δυναμικού, ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης καταστροφής. Στην πιο άσχημη κατάσταση βρίσκονταν τα μέτωπα στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό.

Την ίδια ώρα που η πυρκαγιά κατέκαιγε δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα, η Κύπρος ετοίμαζε πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα μας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζήτησαν για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

The post Τρίτη ημέρα μάχης με τη φωτιά – Συνεχείς αναζωπυρώσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα