Σκοπιανό: Ο πρόεδρος του ΕΛΚ ανάβει φωτιές στη ΝΔ – ο Αδωνις τις αναζωπυρώνει

Μία δήλωση του Ζόζεφ Ντολ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά και τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός, ήταν αρκετή για να προκαλέσει τουλάχιστον προβληματισμό σχετικά με τη στάση που επέλεξε να τηρήσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στο ονοματολογικό.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Ελλάδα

έκαναν ανοικτά λόγο για «άδειασμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον επικεφαλής του ΕΛΚ που έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωσή του στον ευρωπαϊκό στίβο για το ζήτημα, ενώ πηγές του Μαξίμου βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για επικίνδυνο φλερτ της ΝΔ με την αυτογελοιοποίηση.

Όπως σημειώνει και το euractiv, σε διαφορετική γραμμή από αυτή της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μέλος του οποίου είναι η ΝΔ) χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας», που όπως είπε, διαφαίνεται για την επίλυση της χρονίζουσας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, για να συμπληρώσει ότι ευελπιστεί να δει «απτά αποτελέσματα»!

«Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ντολ σε αποκλειστική του δήλωση στο euractiv την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου).

«Παίρνοντας δύναμη» από τη δήλωση Ντολ, κυβερνητικές πηγές επέκριναν τη στάση του επέλεξε να τηρήσει στο θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη «μη στάση» για να «χαϊδέψει» την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της ΝΔ.

«Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες και η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά (…) Περιμένουμε με ενδιαφέρον αν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση», σημείωναν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Αυτοί που μιλούν για αυτογελοιοποίηση, καλά θα κάνουν να είναι πιο προσεκτικοί γιατί έχουν μαζί τους και τον Πάνο Καμμένο, ήταν η άμεση απάντηση της Πειραιώς.

Καλούμε εκείνους που μιλούν για “αυτογελοιοποίηση” να είναι πιο προσεκτικοί διότι συγκυβερνούν με τον κ. Πάνο Καμμένο. Σήμερα ειδικά όφειλαν να είναι διπλά προσεκτικοί γιατί συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ημέρα που εξαπάτησαν τους Έλληνες. https://t.co/Psikej2Y8S pic.twitter.com/qTfZBJu3iC

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (@neademokratia) January 25, 2018

Τη διάσταση απόψεων ΕΛΚΝΔ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του στο Twitter.

Μετά τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη κ ο επικεφαλής του ΕΛΚ απορρίπτει τον εθνολαικισμό κ τον καιροσκοπισμό του @kmitsotakis To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αδειάζει τη ΝΔ για το Μακεδονικό https://t.co/krDwvgoTKv

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) January 25, 2018

Για δήλωση-κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία -μέλος του ΕΛΚ- αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε αμέσως λόγο η Κουμουνδούρου. Σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι η δήλωση Ντολ «αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους».

«Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεωργιάδης: «Είδαμε τον κόσμο και…»

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, στο Bluesky, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε να κοιτάζει αδιάφορο το πλήθος που συγκεντρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και κατά συνέπεια όφειλε να προσαρμόσει σχετικά τη στάση του έναντι των προσδοκιών των διαδηλωτών και συνολικά του λαϊκού αισθήματος για το όνομα της Μακεδονίας.

«Δηλαδή τα πολιτικά κόμματα αν δουν στους δρόμους 500.000 κόσμο πρέπει να αδιαφορήσουν;» διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που ακούστηκαν ότι η Νέα Δημοκρατία έσπευσε κατόπιν εορτής να καλύψει πολιτικά τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Ε ναι λοιπόν, είδαμε τον κόσμο και είπαμε ότι φυσικά, λύση στην οποία είναι αντίθετος ο ελληνικός λαός, δεν θα υπάρξει και θα περάσει από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την «προσαρμογή» της στάσης του κόμματος στα δεδομένα του συλλαλητηρίου (σε μία δήλωση διαμετρικά αντίθετη με το «παράθυρο ευκαιρίας» του Ζόζεφ Ντολ).

Το πρωί της Πέμπτης η Ντόρα Μπακογιάννη επέμεινε πάντως, ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές για το Σκοπιανό. Υπάρχει μια και ενιαία γραμμή, και είναι αυτή του Μητσοτάκη, υπογράμμισε η πρώην υπουργός των Εξωτερικών.

Με τη σειρά της η επικοινωνιακή ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωση Ντολ, μέσω δύο «τιτιβισμάτων» του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάλφρεντ Βέμπερ.

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη», γράφει -σε άπταιστα ελληνικά- το ένα tweet από τον κ Βέμπερ και στο δεύτερο καλείται ο Αλέξης Τσίπρας (με σχετική επισήμανση στο λογαριασμό του Πρωθυπουργού) «να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό» και αυτό γιατί όπως σημειώνεται, «ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος, έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις».

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον @kmitsotakis. @neademokratia 1/2

— Manfred Weber (@ManfredWeber) January 25, 2018

Ο πρωθυπουργός @atsipras πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις. 2/2

— Manfred Weber (@ManfredWeber) January 25, 2018

«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εξάγει την εσωτερική κρίση της ΝΔ για το ονοματολογικό, μέχρι και στο ΕΛΚ. Συγχαρητήρια», σχολίασε εκ νέου η Κουμουνδούρου με αφορμή τα tweets του Μάνφρεντ Βέμπερ.

The post Σκοπιανό: Ο πρόεδρος του ΕΛΚ ανάβει φωτιές στη ΝΔ – ο Αδωνις τις αναζωπυρώνει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα