Σεισμική δόνηση 8,4 Ρίχτερ στο Μεξικό

08:32 8/9/2017 - Πηγή: Protagon

Μια εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,4 Ρίχτερ, χτύπησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα) το Μεξικό.

Το επίκεντρο ήταν σε βάθος 36 χιλιομέτρων μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό στο νότιο τμήμα της χώρας, περί τα 120 χιλιόμετρα από τις ακτές της χώρας.

Ο πρώτος απολογισμός μιλά για τουλάχιστον τρεις νεκρούς στο Μεξικό, εκτεταμένες καταστροφές, αλλά και ένα μικρής έκτασης τσουνάμι στις νότιες ακτές που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο.

Το σχετικά

μεγάλο εστιακό βάθος και η απόσταση από τις ακτές φαίνεται ότι περιόρισαν τις επιπτώσεις από τη δόνηση και το τσουνάμι.

ACTUALIZACIÓN DE MAGNITUD: SISMO Magnitud 8.4 Loc. 137 km al SUROESTE de TONALA, CHIS 07/09/17 23:49:20 Lat 14.95 Lon -94.27 Pf 19 km

— Sismológico Nacional (@SSNMexico) September 8, 2017

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η δόνηση ήταν 8 βαθμών, αργότερα όμως αναθεωρήθηκε η μέτρηση προς τα πάνω από το μεξικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο στους 8,4 βαθμούς. Το αμερικανικό ινστιτούτο δίνει 8,1 βαθμούς.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη του Μεξικού, που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας πολλούς να βγουν έντρομοι στους δρόμους. Ακόμη, αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι τρία άτομα στην πολιτεία Τσιάπας που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο. Ο κυβερνήτης της πολιτείας μιλά ακόμη και για κατάρρευση κτιρίων στην περιοχή του. «Κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία έχουν επηρεαστεί», σημειώνει.

Μία –ακόμη ανεπιβεβαίωτη- αναφορά σε νεκρό και καταστροφές υπάρχει και στη Γουατεμάλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Τζίμι Μοράλες.

Así se vivió el sismo de esta noche en el Ángel de la Independencia pic.twitter.com/94e6wgjy5W

— BuzzFeed News México (@BuzzFeedNewsMex) September 8, 2017

Video viral en la CDMX en el momento del temblor de 8.0 grados. No podemos confirmar de forma independiente la fuente de ese video. pic.twitter.com/U6Z6rrKptl

— Noticias Telemundo (@TelemundoNews) September 8, 2017

Ηδη έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι τρεις ώρες μετά τον σεισμό στο Μεξικό, το Ελ Σαλβαντόρ, τη Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά και την Ονδούρα.Τα κύματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα τρία μέτρα σε αυτές τις περιοχές, προειδοποιούσαν οι αρχές.

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για κύματα 30-70 εκατοστών.

Υλικές ζημιές από τον σεισμό στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού (REUTERS/Edgard Garrido)

Κύματα ύψους 30 εκατοστών μέχρι ενός μέτρου αναμένονται στα νησιά Κουκ, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Πολυνησία, τη Γουατεμάλα και το Κιριμπάτι. Σε άλλες περιοχές τα κύματα αναμένεται ότι θα είναι κάτω από 30 εκατοστά.

Δεν υπάρχει ακόμη προειδοποίηση για τσουνάμι στις ΗΠΑ.

Στην Πόλη του Μεξικού, μετά τον σεισμό πολλοί βγήκαν στους δρόμους (REUTERS/Claudia Daut)

Το μέγεθος του σεισμού είναι παρόμοιο με αυτούς που είχαν χτυπήσει τη χώρα το 1985 και το 1995. Ο πρώτος μάλιστα προκάλεσε χιλιάδες θύματα στην Πόλη του Μεξικού.

The post Σεισμική δόνηση 8,4 Ρίχτερ στο Μεξικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα