Σε πολιτικό κλοιό η Ντίλμα Ρούσεφ

Για την ίδια και το πολιτικό περιβάλλον της πρόκειται για ένα πραξικόπημα που ξετυλίγεται τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος της για να την απομακρύνουν από την προεδρία. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ βλέπει όμως τους μέχρι χθες εταίρους της στην κυβέρνηση να παίρνουν ο ένας μετά τον άλλο την απόφαση να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό την ώρα που η Κάτω Βουλή προχωρά σταθερά στη διαδικασία της αποπομπής.

Μπορεί η καθαίρεση να απέχει πολύ, ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση έγινε όμως τη Δευτέρα

όταν κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε κατά πλειοψηφία ότι μπορεί να προτείνει στην Κάτω Βουλή την παραπομπή της προέδρου.

Η επιτροπή είχε στιγμές έντασης και έντονου διαλόγου πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην οποία με 38 ψήφους υπέρ και 27 κατά αποφασίστηκε να παραπεμφθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Κάτω Βουλής.

Ο Τύπος στη Βραζιλία γράφει ότι η προεδρία δεν περίμενε τέτοια ήττα – έστω και στο συμβολικό επίπεδο της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Με τη χώρα ήδη στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία μείζονα πολιτική κρίση είναι από τα τελευταία που θα ήθελε να δει η Βραζιλία

Το Σαββατοκύριακο, ή λίγο αργότερα, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις εν μέσω πρωτοφανούς πολιτικής πόλωσης.

Η ως τώρα χαρτογράφηση δείχνει ότι πλειοψηφούν όσοι είναι υπέρ της παραπομπής στη Γερουσία (292 στους 513 ή γύρω στους 265 σύμφωνα με άλλες μετρήσεις) αν και δεν έχουν αρκετή δύναμη για την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (342 ψήφοι). Μόλις 115 θα ψήφιζαν κατά της παραπομπής, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το BBC, κατά ενώ άλλοι 106 είναι ακόμη αναποφάσιστοι – αυτοί φαίνεται ότι θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Η Ρούσεφ και ο αντιπρόεδρος Τέμερ (REUTERS/Adriano Machado/Files)

Σε περίπτωση που η Κάτω Βουλή αποφασίσει θετικά, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στη Γερουσία που θα κληθεί να ψηφίσει αν θα δικαστεί η πρόεδρος. Αν η ψηφοφορία είναι υπέρ της καθαίρεσης (χρειάζονται 41 από τους 81 ψήφους), η Γερουσία παύει την Ρούσεφ για ένα εξάμηνο και την προεδρία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ.

Μετά χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία για να την καθαιρέσει οριστικά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοί της που έχουν κινήσει τις διαδικασίες υποστηρίζουν ότι η Ρούσεφ εμπλέκεται σε ένα σκανδαλώδες μαγείρεμα των στατιστικών για το έλλειμμα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2014.

Πρόεδρος βαλλόμενη από πολίτες και αντιπολίτευση

Η Ρούσεφ και ο Τέμερ είναι ο ένας απέναντι στον άλλο, ανταλλάσσοντας ενίοτε κατηγορίες.

Μόλις τη Δευτέρα, την ημέρα της ψηφοφορίας, διέρρευσε από το PMDB, το κόμμα του Τέμερ -κατά λάθος σύμφωνα με την παραδοχή του κόμματος- ηχογράφηση με πρόβα του λόγου αποδοχής της προεδρίας στην οποία καλούσε ο Τέμερ στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η άμεση απάντηση από κορυφαίο σύμβουλο της Ρούσεφ: «Οι μάσκες έπεσαν, ο Τέμερ είναι αυτός που θέλει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση».

Η γραμμή της Ρούσεφ είναι ότι αποτελεί στόχο πραξικοπήματος με σκοπό να την καθαιρέσουν καθώς δεν ήταν δυνατό να την εμπλέξουν στις υποθέσεις διαφθοράς που αντιμετωπίζουν άλλα στελέχη του κόμματός της, όπως ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα. (Η Ρούσεφ είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς στη Βραζιλία για τους οποίους δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό, σημειώνουν οι New York Times.)

Με τη χώρα ήδη να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και να ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αυτό το καλοκαίρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία μείζονα πολιτική κρίση είναι από τα τελευταία που θα ήθελε να δει.

Η πρόεδρος που βλέπει τη δημοτικότητα να πέφτει, χρεώνεται το οικονομικό πισωγύρισμα της τελευταίας περιόδου. Οι πολίτες υποστηρίζουν και αυτοί το αίτημα να φύγει, κατεβαίνοντας σε μαζικές διαδηλώσεις. Παρά ταύτα, στις αρχές Απριλίου δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61% είναι υπέρ της καθαίρεσης, μια πτώση επτά μονάδων σε σχέση με τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Αλλά από την άλλη δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα σχεδόν στο σύνολό του και καμία διάδοχη κατάσταση δεν τους φαίνεται επαρκής.

Καμία δύναμη εξάλλου μπορεί να μην είναι απρόσβλητη από περιπτώσεις διαφθοράς ή διερευνήσεις σε βάρος της.

Είναι, για παράδειγμα, πιθανό -αν και κάπως πρόωρο να φανεί αν θα γίνει- ότι και ο Τέμερ θα αντιμετωπίσει την πιθανότητα καθαίρεσης. Σε τέτοια περίπτωση θα αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια που και αυτός εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής Petrobras, όπως και ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα.

The post Σε πολιτικό κλοιό η Ντίλμα Ρούσεφ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα