Σάντσεθ: Με γυναίκες πιο κοντά στις Βρυξέλλες, πιο μακριά από τον ευρωπαϊκό Νότο

11:55 6/6/2018 - Πηγή: Protagon

Από μια σύμπτωση η Ισπανία και η Ιταλία απέκτησαν νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση σχεδόν ταυτόχρονα· αλλά οι ομοιότητες σταματούν σε αυτό το σημείο.

Ενώ η κυβέρνηση της Ιταλίας, λόγω της προέλευσης των κομμάτων που την αποτελούν κλίνει προς τον λαϊκισμό και τον (όχι και τόσο ήπιο) ευρωσκεπτικισμό, η νέα ισπανική κυβέρνηση έχει μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση.

Το -γεμάτο γυναίκες- υπουργικό συμβούλιο υπό τον 46χρονο Πέδρο Σάντσεθ,

όπως σημειώνουν οι Financial Times, δείχνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει αισθητή την παρουσία του στις Βρυξέλλες ενώ εμπιστεύτηκε σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους με πείρα στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η Νάδια Καλβίνιο (eEPA/JONATHAN BRADY)

Μεταξύ τους η Νάντια Καλβίνιο, έως τώρα επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, που άφησε τις Βρυξέλλες για το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η επιλογή της Καλβίνιο –η οποία είχε ενεργή συμμετοχή στη διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της μεγάλης οικονομικής κρίσης μετά το 2008– έδωσε αμέσως στα μάτια των Βρυξελλών πολλούς πόντους στην κυβέρνηση Σάντσεθ.

Εξάλλου ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μείνει στην ίδια γραμμή δημοσιονομικής πειθαρχίας με τον προκάτοχό του, του οποίου τον προϋπολογισμό θα εκτελέσει χωρίς αλλαγές.

Μία γυναίκα θα αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο για τη δημόσια έσοδα, η Μαρία Μοντέρο, η οποία ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Ο Χοσέπ Μπορέλ (EPA/Juan Carlos Cardenas)

Αλλον ένα βετεράνο των θεσμών της ΕΕ, τον Χοσέπ Μπορέλ, που υπήρξε και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, διόρισε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εδώ το μήνυμα, πέρα από το νεύμα προς τις Βρυξέλλες, είναι προς την πλευρά της Βαρκελώνης καθώς ο καταλανικής καταγωγής Μπορέλ έχει επικρίνει τις αποσχιστικές τάσεις της περιφέρειας. Ο Σάντσεθ εξάλλου είχε συνταχθεί με την σκληρή γραμμή Ραχόι κατά της ανεξαρτησίας.

Μακριά από τον ευρωπαϊκό Νότο;

Οι Financial Times προσθέτουν ότι ο Σάντσεθ θέλει να εμπλακεί περισσότερο με την Ευρώπη και να έχει ρόλο στην διαμόρφωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, αλλά και να αποφύγει την ταύτιση με τις άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.

Με άλλα λόγια, να αναδειχτεί σαν μεταρρυθμιστική φωνή δίπλα σε αυτήν του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι εξάλλου ο Σάντσεθ και ο πρώτος νέος κεντροαριστερός ηγέτης μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησης της παράταξης.

Για την ώρα πάντως οι θέσεις της νέας ισπανικής κυβέρνησης είναι υπό διαμόρφωση.

Παρά ταύτα, η ιδιαίτερη κοινοβουλευτική θέση του κόμματός του μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων του νέου πρωθυπουργού. Η κυβέρνησή του έχει να υπολογίζει σε μόλις 84 βουλευτές από τους 350 του σώματος και θα χρειαστεί να αναλωθεί σε διαβουλεύσεις για να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια.

The post Σάντσεθ: Με γυναίκες πιο κοντά στις Βρυξέλλες, πιο μακριά από τον ευρωπαϊκό Νότο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα